Forældrekøb

Fif til forældrekøb: Få overblik over dine finansieringsmuligheder

Selvom ændrede skatteregler har gjort forældrekøb mindre attraktivt, er det til gengæld blevet lettere at finde en bolig til dit barn. Men hvad skal du vide, inden du tager beslutningen? Få overblikket her.

Der er godt nyt til dig, der går med forældrekøbstanker. Antallet af til salg-skilte er nemlig steget efter en periode, hvor udbuddet af boliger var meget lavt, fordi markedet nærmest blev støvsuget i begyndelsen af coronakrisen. Antallet er ikke højt, men det ligger på et niveau, vi kender fra før coronakrisen.

Boligpriserne er også blevet lidt bedre set fra boligkøbernes side. Priserne på ejerlejligheder, der er det typiske forældrekøb, er nemlig faldet 10-15 % det seneste år, afhængigt af hvor i landet lejligheden ligger.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Priserne på fx ejerlejligheder er godt nok faldet, men hvis du skal finansiere købet, er renten på lånet til gengæld blevet noget højere det seneste halvandet års tid. Afhængigt af hvor længe du låser renten fast, ligger renterne i øjeblikket på 3,5 til 5 %.

Hvilket lån skal du vælge?


Når du skal vælge lån, skal du dog ikke kun have den nuværende rente for øje. Du skal først og fremmest tage stilling til, hvad du har det bedst med: En fast rente, som du kender i al den tid, du har lånet, eller en variabel rente, som godt nok er lavere her og nu, men som kan udvikle sig over tid.

Lån med fast rente er populært


De fleste boligkøbere har i en del år valgt at låse renten i al den tid, de har lånet. Udover at give tryghed om renten, så har et lån med fast rente endnu en fordel ved stigende renter. Lån med fast rente falder nemlig i kurs, når renten stiger, og det betyder, at du kan indfri din egen gæld for mindre, end du skylder. Enten fordi du lægger lånet om eller indfrier lånet, fordi du sælger boligen igen.


Sådan kan du finansiere et forældrekøb Et forældrekøb kan være med til at skabe stabile og trygge rammer for dit barn, der starter et nyt kapitel af sit liv.


Læs mere om forældrekøb


F5-lån kan være oplagt


Selvom lån med fast rente i øjeblikket er mest populært hos boligkøberne, kan et F5-lån passe rigtig godt med tidshorisonten for nogle forældrekøb. Mange køber en lejlighed til deres børn, når de skal begynde på en uddannelse. Og en del længerevarende uddannelser i Danmark tager op til fem år. Med et F5-lån kender du din rente på lånet til forældrekøbet de næste fem år, mens dit barn studerer, og i tilgift er renten lidt lavere, end hvis du vælger et fastforrentet lån.

Og hvis dit barn er lidt længere om studiet end normeret tid, så kan du heldigvis tilpasse rentebindingen, når lånet skal rentetilpasses efter fem år.

Skattefordel er fjernet


Du skal være opmærksom på, at det højere skattefradrag for renteudgifter i den såkaldte virksomhedsordning, når boligen lejes ud til nærtstående, fx dit barn, er blevet reduceret. På den måde sidestiller skattemyndighederne forældrekøbere med almindelige boligkøbere.

Du vil altså fortsat kunne købe en lejlighed og leje den ud til dit barn, men du vil ikke opnå særlige skattemæssige fordele.

Mange forhold spiller ind ved lånevalg


Udover tidshorisonten for dit forældrekøb er der flere forhold, der spiller ind på, hvilken låntype der passer bedst til dig. Der kan også være forskellige måder at sammensætte finansieringen på. Du kan låne til forældrekøbet på helt almindelige vilkår, men det kan også være, at du har friværdi eller en opsparing, du vil bruge. Kontakt din rådgiver i sparekassen, hvis vi skal regne på lige netop dine muligheder.

Denne artikel er en redigeret version af artiklen Mange måder at finansiere et forældrekøb på, der oprindeligt er bragt på Totalkredit.dk.

Book et møde