Shop med fornuft

Shopping med sund fornuft

Uanset om du foretrækker at shoppe på nettet eller i fysiske butikker, er der flere ting, du med stor fordel kan være opmærksom på, når du svinger kortet. Her får du gode råd til at shoppe smart og sikkert.

Hvad er shopping med sund fornuft? Det er blandt andet at tjekke hjemmesidens troværdighed, inden du betaler for produktet, eller at du sørger for, at ingen kan se din pinkode, når du taster den på butikkens dankortterminal. Dette er blot to eksempler på sikker og fornuftig shopping. Men der er meget mere at være opmærksom på, når du svinger kortet – både online og i fysiske butikker.

Er du den budgetbevidste shopper, der laver en udførlig plan og holder dig til den? Eller måske er du den spontane af slagsen, der kaster sig hovedkulds ud i et hav af impulskøb? Det kan også være du er en vaskeægte online-guru, der surfer rundt efter gode tilbud hjemme fra sofaen? Uanset hvilken forbruger du er, så er det vigtigt at have styr på sikkerhed og have et godt overblik over din økonomi.

Hvordan undgår du svindel? Og hvordan shopper du smart?

Det vil vi gerne hjælpe dig med, og derfor har vi samlet et overblik, så du kan shoppe smart og sikkert.

 

Når du shopper online


 • Lav et budget: Start med at lave et budget, så du ved, hvor meget du har at gøre godt med.
 • Sammenlign priser: Undersøg priserne på de produkter, du ønsker at købe, fra forskellige online forhandlere. Så går du ikke glip af de bedste tilbud.
 • Vær opmærksom på ekstreme tilbud: Pas på med ekstreme tilbud, der virker for gode til at være sande. Det er de som regel. Tjek altid forhandleren, inden du shopper.
 • Betal med sikre metoder: Brug sikre betalingsmetoder som kreditkort eller anerkendte betalingssystemer, som MobilePay og PayPal, når du handler online.
 • Pas på phishing: Vær forsigtig med e-mails eller beskeder, der beder om personlige oplysninger eller login. Tjek afsenderen og vær sikker på, at det ikke er svindel.
 • Brug stærke adgangskoder: Beskyt dine online konti med stærke adgangskoder og brug forskellige adgangskoder for hver konto eller app, hvis du shopper et sted, der har login.
 • Læs anmeldelser: Før du køber noget online, så tjek anmeldelser fra andre kunder. Det kan give dig en ide om produktets kvalitet og forhandlerens pålidelighed.
 • Læs betingelser: Gennemgå forhandlerens handelsbetingelser, herunder returneringspolitik og reklamation, så du ved, hvad du kan forvente, hvis noget går galt.
 • Tjek kontaktoplysninger: Kontrollér, om forhandleren har kontaktinformation på sin hjemmeside, så du nemt kan komme i kontakt hvis nødvendigt.

 

Undgå svindel og misbrug


Svindel kommer i mange former, men fælles for dem alle er at lokke oplysninger ud af dig for at misbruge dem. Læs en guide over svindel her, og hvad du skal gøre, hvis skaden er sket.


Når du shopper i fysiske butikker


 • Lav et budget: Start med at lave et budget, så du ved, hvor meget du har at gøre godt med. 
 • Sammenlign priser: Sammenlign priser på produkter fra forskellige butikker for at få den bedste pris, hvis det er muligt.
 • Vær opmærksom på prismatch: Nogle butikker laver ’prismatch’ – så det er altid en god ide at tjekke prisen online, når du står i butikken, for at se, om den findes billigere et andet sted. Så matcher butikken prisen, og du ender med det billigste produkt på markedet.
 • Beskyt dine betalingsoplysninger: Når du betaler i butikken, så sørg for, at ingen kan se dine kortoplysninger eller PIN-kode. 
 • Undersøg kvitteringer: Gennemgå kvitteringer og kontrollér, om priser og beløb er korrekte, inden du forlader butikken.
 • Spørg om garanti: I nogle tilfælde kan du spørge om produktgaranti eller serviceaftaler, især for elektronik, så du ved, hvordan du er stillet, hvis noget går i stykker. 

 

Du er måske allerede opmærksom på alt dette, når du shopper – godt gået! Men det kan også være, at du lige fik nogle ’aha’-oplevelser undervejs, mens du læste med. Uanset hvad, så husk: Brug din sunde fornuft, når du shopper – både online og i fysiske butikker, så kan det aldrig gå helt galt. 

God shopping!