Genkend forsøg på svindel:

Muldyrssvindel

Nogle kriminelle udnytter "muldyr" som mellemled for at skjule deres spor og hvidvaske penge. Det kan både ske med og uden "muldyrets" vidende.


Sådan foregår det typisk


Muldyrssvindel er en form for bedrageri, hvor svindlere udnytter andre personers bankkonti til at hvidvaske penge. Svindlerne søger ofte efter såkaldte "muldyr" eller personer, der accepterer at modtage penge på deres konto for derefter at hæve dem til svindlerne eller at overføre dem til en helt tredje person.

Svindlerne rekrutterer ofte deres "muldyr" via falske jobannoncer, sociale medier eller ved at stoppe folk på gaden.

Eksempler på muldyrssvindel:

 • En tilfældig person stopper dig på gaden og beder om hjælp til at få hævet nogle penge, som personen overfører til dig først. Forklaringen er ofte, at personen har glemt sit betalingskort.

 • Du modtager en besked fra en "ven", som beder dig om at hæve eller overføre nogle penge, som personen overfører til dig først. Bemærk, at svindlerne kan have efterlignet din vens mobilnummer via spoofing.


Risikoen


Hvis du stiller din konto til rådighed for andre, kan du risikere at fungere som "muldyr" og blive sigtet og dømt for hvidvask. Det kan resultere i bøder og/eller fængselsstraf samt en plet på straffeattesten.


Forebyggelse


For at undgå at blive brugt som "muldyr" er det vigtigt at følge nogle grundlæggende råd:

 • Hæv, indbetal eller overfør aldrig for andre: Hvis du bliver bedt om at håndtere andres penge, er det vigtigt at være på vagt. Derfor er vores råd:
  • Hæv ALDRIG penge for andre
  • Indsæt ALDRIG penge for andre
  • Foretag ALDRIG betalinger for andre via din konto eller andre betalingstjenester. 

 • Beskyt dine oplysninger: Del ALDRIG dine bankoplysninger med andre og lån aldrig dit kort og din pinkode ud til andre – uanset årsagen.

 • Anmeld det til politiet: Hvis du bliver bedt om at fungere som "muldyr", eller hvis du mistænker, at du blevet udsat for muldyrssvindel, bør du straks anmelde sagen til politiet.