Tid til det rentetilpasning: Har du stadig det rigtige lån?

Det skal du overveje, hvis dit lån skal rentetilpasses den 1. juli

Skal du have ny rente på dit F3- eller F5-lån eller nyt rentetillæg på dit F-kort-lån den 1. juli 2024? Så gør du klogt i at overveje, om du fortsat har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi.

Helt konkret skal du forholde dig til, om du tror, at renten snart falder, eller om du foretrækker den mere sikre løsning ved at binde renten for en længere periode.

Læs også: Hvad er rentetilpasning?

Fristen for at ændre på dit lån er den 30. april 2024, så tag gerne fat i din rådgiver allerede nu, hvis du ønsker at ændre på dit lån, eller hvis du er i tvivl om dine muligheder.

Her kan du læse Totalkredits forventninger til den kommende rentetilpasning – afhængigt af låntypen.

Vælg din låntype

F-kort-lån
Forventninger til renten

F-kort renten blev ved nytår fastsat til 3,6 %, og på finansmarkederne forventer man, at renten falder til 3,2 % til juli. Omvendt forventes rentetillægget at stige fra 0,20 % til 0,55 % (eller fra 0,12 % til 0,55 % afhængigt af fondskoden bag det pågældende lån).

Dog er der forventning om gradvist faldende renter fremover, og F-kort-renten ventes at være omtrent 2,7 % ved årsskiftet. Altså et pænt rentefald, som året går.

Det kan du overveje


Hvis du ønsker mere tryghed i forhold til, hvad du skal betale i rente, kan du overveje at skifte til et lån med en lidt længere rentebinding, fx et F3- eller F5-lån.

På nuværende tidspunkt forventes renten for både F3- og F5-lånene at blive lavere end på F-kort-lån, da investorerne forventer løbende rentenedsættelser fra centralbankerne i den kommende tid. Investorerne er derfor villige til at acceptere en lavere rente end på et 6-måneders lån mod til gengæld at få en garanteret rente i lidt længere tid.

Føler du dig omvendt komfortabel med udsving i renterne, kan du vælge at beholde den helt korte rentebinding – som du har i dag – med et F-kort-lån, velvidende at renten både kan stige og falde.

Hvis de store rentestigninger siden 2022 har gjort dig nervøs for nye rentestigninger, kan du også overveje at skifte til et fastforrentet lån. Renten på et fastforrentet lån er dog højere i øjeblikket, men til gengæld er renten fast, så længe du har lånet.
F3- og F5-lån
Forventninger til renten

Har du et F3- eller F5-lån, skal du desværre forberede dig på at få en mærkbart højere rente efter næste rentetilpasning.

På nuværende tidspunkt forventes renten at lande på 3,1 % for både F3- og F5-lånene. Det betyder, at ydelsen efter skat vil stige med 850 kroner om måneden pr. lånte million kroner for både F3- og F5-lån med afdrag. Til gengæld forventer Totalkredit, at renterne trods alt ikke bliver højere end nu.

Desuden forventer Totalkredit, at renten for både F3- og F5-lånene bliver lavere end på F-kort-lånene, da investorerne forventer løbende rentenedsættelser fra centralbankerne i den kommende tid. Investorerne er derfor villige til at acceptere en lavere rente end på et 6-måneders lån mod til gengæld at få en garanteret rente i lidt længere tid.

Det kan du overveje


Med de lave renter på F3- og F5-lånene kan der for mange være god fornuft i at fortsætte med en af disse låntyper. På den måde sikrer du dig at få del i de lavere renter, uanset hvad de kommende år måtte bringe. Føler du dig omvendt komfortabel med udsving i renterne, kan du vælge den helt korte rentebinding med et F-kort-lån, velvidende at renten både kan stige og falde.

Hvis de store rentestigninger siden 2022 har gjort dig nervøs for nye rentestigninger, kan du også overveje at skifte til et fastforrentet lån. Renten på et fastforrentet lån er dog højere i øjeblikket, men til gengæld er renten fast, så længe du har lånet.

Husk fristen den 30. april 2024


Er du glad for det lån, du har i dag, behøver du ikke gøre noget. Renten bliver nemlig automatisk tilpasset den 1. juli 2024.

Hvis du ønsker at ændre på dit lån, eller hvis du er i tvivl om dine muligheder, så tag fat i din rådgiver i sparekassen i god tid inden fristen den 30. april 2024.

Der er nemlig flere muligheder for at få et lån med den profil, du er mest tryg ved.

Denne artikel er en redigeret version af Totalkredits artikel Boligejernes tur ned ad rentebjerget – den sorte piste eller børnebakken? fra den 29. februar 2024.

Book et møde