Skal dit lån rentetilpasses? Det betyder det for dig

Skal dit lån snart rentetilpasses? Det betyder det for dig

Er du blandt de tusindvis af boligejere, der står over for en rentetilpasning den 1. januar 2024? Læs her, hvad det betyder for dig og din økonomi.

Skal du have ny rente på dit realkreditlån den 1. januar 2024? Så skal du desværre forberede dig på at skulle betale mere i ydelse efter næste rentetilpasning.

Det kan derfor være en god idé at overveje, om du fortsat har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi.

Læs også: Hvad er rentetilpasning?

Fristen for at ændre på dit lån er den 31. oktober 2023, så tag gerne fat i din rådgiver allerede nu, hvis du ønsker at ændre på dit lån, eller hvis du er i tvivl om dine muligheder.

Her kan du læse Totalkredits forventninger til den kommende rentetilpasning – afhængigt af låntypen.

Vælg din låntype

F3- og F5-lån
Skal du have ny rente på dit F3- eller F5-lån fra den 1. januar 2024, skal du forvente en højere ydelse efter nytår.

Forventninger til renten


I øjeblikket ser det ud til, at både F3- og F5-renten bliver 3,7 %, hvilket er op til 4 procentpoint højere end den rente, der gælder for lånene i øjeblikket. Det betyder, at der skal sættes flere penge af i dit månedlige budget til at betale den højere ydelse på dit realkreditlån.

Renterne på blandt andet F3- og F5-lån er steget markant siden begyndelsen af 2022, fordi nationalbankerne i Europa og USA har sat deres såkaldte styringsrenter markant i vejret.

Forhøjelsen af styringsrenterne er sket som en reaktion på, at forbrugerpriserne er steget i en hast, vi ikke har set i årtier. Højere renter dæmper nemlig aktiviteten i økonomien, hvilket over tid også begrænser, hvor hurtigt forbrugerpriserne stiger.

Det kan du overveje


Du kan overveje at lægge lånet om til et fastforrentet lån. Renten på et fastforrentet lån er ganske vist højere end det, som F3- og F5-renten forventes at lande på den 1. januar 2024, men så kender du i det mindste din rente i al den tid, du har lånet. Det kan være relevant for dig, hvis den seneste tid har gjort dig nervøs for yderligere rentestigninger.

Du kan også forkorte din rentebinding, hvis du tror på, at renterne falder tilbage inden for en kort årrække. Så skal du blot være forberedt på, at renten kan stige yderligere de kommende år.

Du kan også prøve Totalkredits Rentetilpasningsberegner, som kan give dig en idé om, hvad renten og ydelsen ville være, hvis dit lån skulle rentetilpasses på baggrund af dagens rente.
F-kort-lån
Renten på F-kort-lån består af to dele: 1) et rentetillæg og 2) en variabel rente, der kan ændres hvert halve år og følger en 6-måneders markedsrente. Dit lån skal den 1. januar 2024 både have nyt rentetillæg og en ny variabel rente.

Forventninger til renten


Renterne er steget markant siden begyndelsen af 2022. Den gode nyhed er, at der formentlig ikke kommer flere store rentestigninger på F-kort-lån. Men det er desværre ikke helt slut, fordi rentetillægget forventes at blive højere fra nytår.

Hidtil har dit rentetillæg været 0,32 procentpoint, men det ser ud til at blive 0,55 procentpoint fra den 1. januar, hvilket gør dit lån lidt dyrere. Med de renter, der er i markedet i øjeblikket, og som F-kort-lån følger, stiger din samlede rente fra knap 4 % til 4,3 %.

Renten er steget markant siden 2022 som en reaktion på, at forbrugerpriserne er steget i en hast, vi ikke har set i årtier. Højere renter dæmper nemlig aktiviteten i økonomien, hvilket over tid også begrænser, hvor hurtigt forbrugerpriserne stiger. Investorerne på de finansielle markeder forventer ikke, at der er yderligere rentestigninger på vej fra centralbankerne.

Det kan du overveje


Når du skal have nyt rentetillæg, er det oplagt at overveje, om du fortsat har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi. Det er nemlig langt det nemmeste og billigste tidspunkt, hvis du ønsker at ændre lånet.

Tal med din rådgiver i sparekassen om, hvilken løsning der vil være den bedste for dig. Der er mange muligheder for at få et lån med den renteprofil, du har det bedst med.

Husk fristen den 31. oktober 2023


Er du glad for det lån, du har i dag, behøver du ikke gøre noget. Renten bliver nemlig automatisk tilpasset den 1. januar 2024.

Ønsker du imidlertid at ændre på dit lån – eller er du i tvivl om dine muligheder, så tag fat i din rådgiver i sparekassen i god tid inden fristen den 31. oktober 2023.

Der er nemlig flere muligheder for at få et lån med den profil, du er mest tryg ved.

Book et møde