Højere renter i vente: Det skal du overveje, hvis dit lån skal rentetilpasses

Efter det seneste års rentestigninger er der flere ting, du gør klogt i at overveje, hvis du skal have ny rente på dit realkreditlån den 1. juli 2023. Her får du Totalkredits anbefalinger.

Skal du have ny rente på dit realkreditlån den 1. juli 2023? Så skal du desværre forberede dig på at få en mærkbar højere ydelse efter næste rentetilpasning.

Det kan derfor være en god idé at overveje, om du fortsat har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi.

Læs også: Hvad er rentetilpasning?

Fristen for at ændre på dit lån er den 28. april 2023, så tag gerne fat i din rådgiver allerede nu, hvis du ønsker at ændre på dit lån, eller hvis du er i tvivl om dine muligheder.

Herunder kan du læse Totalkredits anbefalinger – afhængigt af låntypen.

Vælg din låntype

F3- og F5-lån
Du kan overveje at øge din rentebinding eller lægge lånet om til et fastforrentet lån.

Renten på et fastforrentet lån er ganske vist højere end det, som F3- og F5-renten forventes at lande på den 1. juli 2023, men så kender du i det mindste din rente i al den tid, du har lånet. Det kan være relevant for dig, hvis den seneste tid rentestigninger har gjort dig nervøs for yderligere rentestigninger.

Du kan også forkorte din rentebinding, hvis du tror på, at renterne falder tilbage inden for en kort årrække. Så skal du blot være forberedt på, at renten kan stige yderligere de kommende år.

Du kan også prøve Totalkredits Rentetilpasningsberegner, som kan give dig en idé om, hvad renten og ydelsen på dit Tilpasningslån ville være, hvis dit lån skulle rentetilpasses på baggrund af dagens rente.
F-kort-lån
Den 1. juli 2023 skal dit F-kort-lån både have nyt rentetillæg og ny variabel rente.

Totalkredit forventer, at dit rentetillæg bliver højere. Hidtil har dit rentetillæg været 0,12 procentpoint, men det ser ud til at blive 0,6 procentpoint fra den 1. juli 2023. Samtidig er markedsrenten for F-kort-lån steget siden nytår, hvor du sidst fik ny rente. Med de renter, der er i markedet i øjeblikket, kan din samlede rente ende på omkring 4 %. Det betyder, at du kommer til at betale en højere ydelse.

Investorerne på de finansielle markeder forventer, at Den Europæiske Centralbank vil sætte sine styringsrenter yderligere op frem til sommer. Og det er i al overvejende grad, hvad centralbanken gør, som bestemmer, hvor høje 6-måneders markedsrenter er. Hvis centralbanken øger deres renter yderligere, vil det presse renten op.
RenteMax5- eller RenteMax10-lån
Den 1. juli 2023 skal dit RenteMax-lån både have nyt renteloft, nyt rentetillæg og ny variabel rente.

Totalkredit forventer, at dit rentetillæg stiger, uanset om du har et RenteMax med et femårigt eller tiårigt renteloft. Der er også udsigt til, at du skal betale en højere rente, end du betaler i dag, samtidig med at dit renteloft stiger.

Du kan derfor overveje, om du hellere vil skifte til en anden låntype. Der er en risiko for, at renten vil ende over 4 %, hvilket kun er lidt lavere end på de fastforrentede lån. Og rentelofterne vil fremover være højere end renten på et fastforrentet lån i øjeblikket.

Du kan for eksempel overveje at låse renten fast og skifte til et 20- eller 30-årigt fastforrentet lån, der i øjeblikket begge har en rente på 5 %. På den måde ved du præcis, hvad du har at forholde dig til i al den tid, du har lånet.

Du kan også skifte til et F-kort-lån, der får ny rente hvert halve år, men ikke har et renteloft. Renten på F-kort forventes at ligge på omkring 4 % fra den 1. juli 2023, når man ser på dagens rentemarked.

Husk fristen den 28. april 2023

Er du glad for det lån, du har i dag, behøver du ikke gøre noget. Renten bliver nemlig automatisk tilpasset den 1. juli 2023.

Ønsker du imidlertid at ændre på dit lån – eller er du i tvivl om dine muligheder, så tag fat i din rådgiver i sparekassen i god tid inden fristen den 28. april 2023.

Der er nemlig flere muligheder for at få et lån med den profil, du er mest tryg ved.