Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel

Eksperter om fusion: Fornuftigt at gå sammen til en større enhed

Vi har bedt to uvildige økonomiske eksperter om at forholde sig til fusionen mellem Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel.

Pengetanken skal have en vis størrelse, man skal have et godt kendskab til sine kunder, og man skal gøre en aktiv indsats for at bekæmpe hvidvask.

Det er bare nogle af de omkostningstunge krav, der i dag stilles til landets pengeinstitutter – uanset størrelse.

Derfor er det også fornuftigt, at Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel er gået sammen, så man fremover kan deles om udgifterne.

Det mener Caspar Rose, der er selvstændig advokat og associate professor, ph.d. ved Center for Corporate Governance hos Copenhagen Business School.

”Fusionen giver god mening forstået på den måde, at man kommer til at stå stærkere i forhold til meget af den regulering og de compliance-krav, som man skal leve op til som pengeinstitut i dag. Det kan være sådan noget som krav til dokumentation, som betyder, at omkostningerne stiger, og som i sidste ende blot kommer til at gå udover kunderne. For der er ikke andre til at betale regningen,” siger han.

Samme reaktion møder vi hos Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg University Business School.

”Det er fornuftigt at gå sammen til en større enhed, for jo mindre enheder, man har i den her branche, jo mere skal kunderne betale til de fælles ting. Og de fælles ting er blevet møgdyre. Jeg tænker på sådan noget som compliance, hvidvask og regulatorisk opfyldelse. Det er næsten en uoverstigelig opgave for et ambitiøst pengeinstitut,” siger han.
Lars Krull (Foto: Lars Horn, Baghuset Pressefoto )

"Det er fornuftigt at gå sammen til en større enhed, for jo mindre enheder, man har i den her branche, jo mere skal kunderne betale til de fælles ting. Og de fælles ting er blevet møgdyre."

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg University Business School 

Ingen grund til bekymring

Selvom Sparekassen Danmark bliver et større pengeinstitut, end Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel var hver for sig, er det dog ikke noget, man skal være bekymret for som kunde, mener Caspar Rose.

”Det er jo ikke meningen, at Sparekassen Danmark skal være systemisk og i liga med Danske Bank og Nykredit. Det er jo ikke forventningen. Men man må bare erkende, at mindre pengeinstitutter har sværere ved at klare sig i dag,” siger han.

Den betragtning er Lars Krull enig i.

”Man skal jo ikke være bange for at være kunde i et stort pengeinstitut. Det er jo ikke, fordi de små pengeinstitutter er dygtigere pengeinstitutter end de store. Sparekassen Danmark bliver i mine øjne bare større, end Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel var hver for sig før, men det bliver jo ikke et stort pengeinstitut, for der er stadig umådeligt langt til Danske Bank og Jyske Bank, som er landets to største banker. Og sådan én som Sparekassen Danmark vil i mange år komme til at være mere personligt tæt på sine kunder end Danske Bank. Det kommer fusionen ikke til at ændre på,” siger han.

To ligeværdige partnere

Begge eksperter hæfter sig også ved, at fusionen er sket af lyst og ikke af nød.

”Når pengeinstitutter går sammen, er der flere tendenser, der gør sig gældende. Én af dem, der har været meget dominerende siden finanskrisen, er, at pengeinstitutter har fundet sammen, fordi det gik den ene part dårligt – og i værste fald: at det gik begge parter dårligt. Man så tit de her nødægteskaber. Men det er jo slet ikke tilfældet her. Her er det to gode virksomheder, der har fundet sammen af kærlighed, fordi man ser, at man kan noget sammen, og det kan jeg jo godt lide,” siger Lars Krull.

Den betragtning vækker genklang hos Caspar Rose, der tilføjer:

”Det er helt klart en fordel, at der er tale om en frivillig fusion, og at begge parter er glade for det. Fordi så er der ikke nogen, der føler sig overtaget. Ligeværdighed er vigtigt, for ellers får man en følelse af ‘os og dem’, og det skader hele fusionen og den nye fælles kultur, man skal i gang med at opbygge,” siger han.

Caspar Rose

"Det er helt klart en fordel, at der er tale om en frivillig fusion, og at begge parter er glade for det. Fordi så er der ikke nogen, der føler sig overtaget."

Caspar Rose, selvstændig advokat og associate professor, ph.d. ved Center for Corporate Governance hos Copenhagen Business School 

Hvordan tror du, fremtiden ville se ud for henholdsvis Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel, hvis ikke vi havde fusioneret?

”Det er selvfølgelig umuligt at spå om. Men der er ingen tvivl om, at man ville blive presset endnu mere på økonomien. Fordi regulering kommer ikke til at blive mindre fremover. Snarere tværtimod. Samtidig vil man have sværere ved at holde fast i sine kunder, fordi kundernes krav stiger også. Bare det at være i stand til at tjene penge i det her historisk lave renteniveau er i forvejen en udfordring. Hele forretningsmodellen er virkelig under pres, så jeg tror, det havde været skriften på væggen. Man ville bare være gået den stille død i møde for at sige det ligeud,” vurderer Caspar Rose.


Sparekassen Danmark er en garantsparekasse med fokus på lokalt engagement og lokalt samfundsansvar i områderne omkring sparekassens 54 afdelinger.

Læs mere om tankerne bag Sparekassen Danmark