Genkend forsøg på svindel:

Falske webshops

I takt med at online shopping er blevet mere og mere udbredt, bliver falske webshops en større trussel for dig som forbruger. De falske webshops lokker med attraktive priser på populære varer, men hvad sker der, når et tilbud er for godt til at være sandt?


Sådan foregår det typisk


Falske webshops efterligner ofte troværdige onlinebutikker i design og produktudvalg. Svindlerne anvender stjålne billeder og beskrivelser for at øge troværdigheden.

Målet er at få dig til at foretage et køb med henblik på at franarre dig dine kortoplysninger eller få dig til at købe varer, som aldrig vil blive leveret.


Risikoen


Hvis det viser sig, at du har handlet på en falsk webshop, kan du risikere, at svindlerne sender dig en ringere vare eller i værste fald – slet ingenting.

Når du taster dine personlige oplysninger ind på en falsk webshop, risikerer du også, at dine oplysninger kan havne i de forkerte hænder. Du kan både risikere at få stjålet dine kreditkortoplysninger og andre personfølsomme data, som svindlerne kan udnytte til yderligere svindel.


Forebyggelse


Er du i tvivl om, hvorvidt en webshop er falsk eller ej, kan du med fordel gennemgå denne tjekliste:

  1. Undersøg webshoppens troværdighed: Det kan du gøre på anmeldelsessider som Trustpilot eller Google Maps. Hvis butikken ikke har nogen anmeldelser eller har mange negative anmeldelser, skal du være særligt opmærksom.

  2. Hold øje med e-mærket: Tjek, om webshoppen er certificeret med det danske e-mærke på www.emaerket.dk. Nogle svindlere gør uberettiget brug af e-mærket for at øge troværdigheden. Så selvom webshoppen skilter med e-mærket på sin hjemmeside, er det altid godt at dobbelttjekke på e-mærkets officielle hjemmeside.

  3. Tjek, om webshoppen er sikker: I browserens adresselinje kan du tjekke, om webshoppen benytter en sikker forbindelse. Forbindelsen er sikker, hvis der vises et ikon med en lukket hængelås til venstre for hjemmesideadressen, og hvis der står "https://" foran hjemmesideadressen. Hvis der til gengæld står "http://", er forbindelsen IKKE sikker.

  4. Slå webshoppens CVR-nummer op: Webshoppens CVR-nummer bør fremgå af hjemmesiden. Du kan slå nummeret op på www.cvr.dk og tjekke, om oplysningerne stemmer overens med det, der fremgår på webshoppen. Hvis informationerne ikke stemmer overens, eller hvis webshoppen mangler et CVR-nummer, bør du være ekstra opmærksom.

  5. Tjek webshoppens kontaktinformation: Manglende eller tvivlsomme kontaktoplysninger kan være et tegn på en falsk webshop.

  6. Vær skeptisk over for meget lave priser: Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, er det sandsynligvis også tilfældet.