Værd at vide, hvis du overvejer forældrekøb

Overvejer du forældrekøb? Det skal du være opmærksom på

Totalkredits chefanalytiker tager her temperaturen på forældrekøbsmarkedet og giver dig sine bedste råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal finansiere et forældrekøb i den kommende tid.

Sommeren er over os, og det betyder, at mange unge snart får svar på, hvilken uddannelse de er kommet ind på efter sommerferien. Mange skal derfor også finde et sted at bo, og her kan du som forælder hjælpe dit barn på vej ved at foretage et såkaldt forældrekøb.

Den gode nyhed er, at der er mindre fart på boligmarkedet, så antallet af handler ligger på et niveau, som vi ikke har set siden begyndelsen af 2023, og der er lidt flere lejligheder at vælge imellem.

Ejerlejlighedsmarkedet har dog overrasket positivt i 2024, især i København har det været iøjnefaldende. Der var et meget markant skifte fra høj fart hen mod afslutningen af 2023 til en ret hård opbremsning med stort fald i handler og priser i de første måneder af 2024. Men det rettede sig hurtigt, og samlet set er priserne uændrede her i 2024.


Skattefordel er fjernet


Du skal være opmærksom på, at det højere skattefradrag for renteudgifter i den såkaldte virksomhedsordning, når boligen lejes ud til nærtstående, fx dit barn, er blevet reduceret. På den måde sidestiller skattemyndighederne forældrekøbere med almindelige boligkøbere.

Du kan altså fortsat købe en lejlighed og leje den ud til dit barn, men du vil ikke kunne opnå særlige skattemæssige fordele. Du kan overveje at tale med en revisor om dine muligheder, så I sammen kan finde den løsning, der passer bedst til din økonomi.


Fast eller variabel rente?


Når du skal vælge lån, skal du ikke kun have renten her og nu for øje, da du skal vælge et lån med en renterisiko, som du har det godt med. Men i øjeblikket er det faktisk ikke dyrere at få mere rentetryghed. Det skyldes, at investorerne på de finansielle markeder forventer, at centralbankerne sætter renten ned det kommende år.

Derfor er de laveste renter lige nu på F3- og F5-lånene, men det ændrer ikke grundlæggende ved, at beslutningen om rentebinding skal træffes med afsæt i din samlede privatøkonomi – og om du er villig til at løbe en risiko.


F5-lån kan være oplagt


Netop et F5-lån kan passe godt med tidshorisonten for nogle forældrekøb. Mange køber en lejlighed til deres børn, når de skal begynde på en uddannelse. Og en del uddannelser i Danmark tager op til fem år. Med et F5-lån kender du din rente på lånet til forældrekøbet de næste fem år, mens dit barn studerer. Samtidig får du en lidt lavere rente, end hvis du vælger et fastforrentet lån.

Og hvis dit barn er lidt længere om studiet end normeret tid, så kan du heldigvis tilpasse rentebindingen, når lånet skal rentetilpasses efter fem år.


Værd at vide, hvis du overvejer forældrekøbEt forældrekøb kan være med til at skabe stabile og trygge rammer for dit barn, der starter et nyt kapitel af sit liv.


Mange forhold spiller ind ved lånevalg


Ud over tidshorisonten for dit forældrekøb spiller mange forhold ind på, om det er et fastforrentet lån, et F5-lån eller et helt andet lån, der er bedst for dig. Der kan også være forskellige muligheder at sammensætte finansieringen af forældrekøbet på.

Ud over at optage lån i forældrekøbsboligen kan det også være, du har mulighed for at optage lån i en eventuel friværdi i din egen bolig eller har en opsparing, du kan bruge af. Det og meget andet kan din rådgiver i sparekassen hjælpe dig at skabe klarhed over.

Denne artikel er en redigeret version af artiklen Tænk lånet til forældrekøbet sammen med din økonomi, der er skrevet af Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe Thagaard.


Tag os med på råd


Overvejer du at købe en bolig til dit barn? Så tag os med på råd – også før du har fundet boligen. Så kan vi sammen finde den løsning, der passer bedst til dig og dit barn.

Book et møde