RenteUdsigten - januar 2024

RenteUdsigten – januar 2024

Få indblik i rentemarkedets bevægelser fra Totalkredits seniorøkonom, der her ser tilbage på den sidste måned og oplyser om forventningerne til renten i den kommende tid.

Overvejer du at lægge lån om? Købe (ny) bolig? Eller sælge din eksisterende? Så er det vigtigt at kende renten. Den er nemlig afgørende for, hvor meget du skal betale i ydelse på dit lån, men også hvad det vil koste dig at indfri gælden igen.

I RenteUdsigten tager Totalkredits seniorøkonom Svend Greniman Andersen hver måned temperaturen på, hvordan rentemarkedet har bevæget sig den seneste måned – og hvad der forventes at påvirke renten i den kommende tid.

Husk blot, at RenteUdsigten – som med enhver anden vejrudsigt – skal tages med et gran salt.


Udviklingen siden sidst


 • Inflationen er fortsat med at falde i både USA og eurozonen. Det gælder også prisudviklingen i servicesektoren, hvilket peger på, at det underliggende inflationspres for alvor er ved at aftage.

 • Markedsrenterne faldt yderligere i årets sidste måned, hvor 5 %-lånet lukkede for tilbud. Også 5 %-lånet med afdragsfrihed var kortvarigt lukket mellem jul og nytår.

 • Den amerikanske centralbank (Fed) holdt som ventet styringsrenten i ro for tredje møde i træk. Signalet fra centralbanken er, at renterne skal ned i 2024 på samme måde, som inflation og vækst også ventes at aftage.

 • Markedet forventer første rentenedsættelse fra Fed på mødet den 20. marts.

 • I eurozonen valgte Den Europæiske Centralbank (ECB) også at fastholde styringsrenten på 4 %. Det betød, at Danmarks Nationalbank kunne fastholde sin pengepolitiske rente på 3,6 %.

 • Markedet forventer første rentenedsættelse fra ECB på mødet den 11. april.

 • F3- og F5-lånene er nu markant billigere end F-kort-lånet inkl. rentetillæg og afspejler netop markedets forventning om adskillige rentenedsættelser den kommende tid.
       

Udviklingen i boligrenterne
F-kort er ekskl. rentetillæg.


Er banksprog som det rene volapyk for dig?


Så hjælper vi dig gerne med at oversætte begreberne.

I Sparekassen Danmark er der ingen dumme spørgsmål. Hvor detaljerede svar, du har brug for, bestemmer du selv.

Book mødeUdviklingen den kommende tid


 • Langt hovedparten af investorerne på de finansielle markeder forventer, at centralbankerne i både USA og eurozonen er færdige med at øge renterne, og spekulationerne går nu på, hvornår renterne sættes ned igen.

 • Blandt investorerne tror fire ud af fem på første rentenedsættelse i USA på rentemødet i marts. I eurozonen tror tre ud af fem investorer på første rentenedsættelse på mødet i april.

 • Der er en forventning om en nedkøling i løbet af 2024 af det amerikanske arbejdsmarked, som har vist sig overraskende stærkt i lyset af det seneste års markante renteforøgelser. En nedkøling af arbejdsmarkedet vil bidrage til at undgå, at et for højt lønpres sætter sig i inflationen.


Udvikling og forventninger til den tyske rente
Udviklingen i den tyske statsrente er retningsgivende for de danske boligrenter. Prikkerne viser de gennemsnitlige forventninger til renten baseret på de største globale finanshuse.


Artiklen er skrevet af Totalkredits seniorøkonom Svend Greniman Andersen.

Disclaimer: Materialet er udarbejdet til brug for pengeinstitutter, som indgår i Totalkredit-samarbejdet. Materialet er baseret på informationer, som Totalkredit finder pålidelige. Totalkredit påtager sig intet ansvar for rigtigheden, nøjagtigheden eller fuldstændigheden af informationerne i materialet eller for skader eller tab opstået som følge af dispositioner foretaget på baggrund af materialets informationer og vurderinger.Skal, skal ikke?


Overvejer du at lægge lån om? Eller købe (ny) bolig? Så hjælper vi dig gerne med at blive klogere på dine muligheder. Tag fat i din rådgiver i sparekassen eller book et møde herunder.

Book et møde