Erfaringer med låneomlægning

Erfaringer med låneomlægning: "Det fik vi ud af at lægge lån om"

Mød to boligejere, der begge har lagt deres realkreditlån om til en højere rente – og kom tæt på deres overvejelser og gevinster ved at gøre det.

Siden begyndelsen af 2022 har tusindvis af danske boligejere lagt deres realkreditlån om til en højere rente – og med god grund.

Manøvren giver nemlig mulighed for at skære en god bid af sin restgæld. I hvert fald, hvis man har et fastforrentet lån med lav rente.

Vi har talt med to par, der har valgt at opkonvertere deres realkreditlån, som manøvren kaldes på ”banksprog”.

Bliv inspireret af deres oplevelser herunder.


Lene og Morten: "Der er gået sport i at få restgælden ned"



Erfaringer med låneomlægning: Lene og MortenLene og Morten bor lidt uden for Aalborg i et enfamilieshus, de selv har bygget i 2012. Siden begyndelsen af 2022 har de lagt lån om to gange. Først fra 0,5 % til 2 % og senest fra 2 % til 4 % (i begge tilfælde med afdrag).


Hvad fik jer til at overveje at lægge lån om?

”Første gang var det på opfordring af vores rådgiver Jeanette, som kontaktede os og sagde, at det godt kunne betale sig for os. Anden gang tog vi selv kontakt til Jeanette for at høre, om det kunne give mening for os at lægge om igen, og det kunne det jo så godt. Der er jo gået lidt sport i at få restgælden ned.”
 

Hvad har I fået ud af at lægge lån om?

”Ved at lægge lån om har vi fået nedbragt vores restgæld betydeligt, og vi betaler stort set det samme i ydelse som før. Samtidig har vi også fået mere friværdi, som vi kan gøre brug af på sigt, fx hvis vi en dag skulle finde på at skifte vores køkken ud.” 

Hvordan oplevede I processen med at lægge lån om?


”Det krævede faktisk ikke rigtig noget. Det krævede, at Jeanette (parrets rådgiver, red.) fik adgang til vores skatte- og pensionsoplysninger, og så skulle vi bare ind at skrive under. Mere var der ikke i det.”

”Jeanette har også været rigtig god til at forklare os, hvilken betydning en låneomlægning ville få for vores økonomi. Vi føler virkelig, vi er blevet taget i hånden og fulgt på vej.”

Hvilke overvejelser gjorde I jer, før I traf beslutningen?


”Nu er vi jo nordjyder, så da vi kunne se, at der kunne blive skåret 500.000 kr. af restgælden, så var vi jo egentlig solgt der. Vi har jo en forhåbning om, at renten på et tidspunkt vil falde igen. Vi kan selvfølgelig ikke forudsige, hvordan renten ændrer sig, men så længe vi ikke sidder væsentligt dyrere i det, end vi plejer, så er det et sats, vi gerne vil tage.”


Opkonvertering – kort fortalt


En opkonvertering betyder, at du lægger dit realkreditlån om til en højere rente. Det giver dig mulighed for at få reduceret din restgæld. Til gengæld kan det betyde, at du skal betale mere i ydelse.

Tanken med en opkonvertering er dog, at du på et senere tidspunkt kan lægge dit lån om til en lavere rente, når den falder igen. Dette kaldes for en nedkonvertering.

Dermed skylder du nemlig mindre i din bolig, samtidig med at du får reduceret din renteudgift, men det kræver selvfølgelig et nyt rentefald.

Se en video, der forklarer processen


Katrine og Christoffer: Fik skåret 600.000 kr. af restgælden



Erfaringer med låneomlægning: Katrine og ChristofferKatrine og Christoffer bor i Fredericia i et parcelhus fra 1959, som de købte i 2021 og efterfølgende selv har renoveret. I foråret 2023 lagde de deres realkreditlån om fra 1 % med afdrag til 5 % uden afdrag.


Hvad fik jer til at overveje at lægge lån om?


”Vi købte vores første hus i 2021. Da vi var færdige med at renovere det, fik vi huset vurderet igen, og så tog vi en snak med vores rådgiver om, hvad vi skulle gøre nu. Renten var jo godt nok steget. Men det betød jo så, at vi kunne banke en del af gælden ved at lægge lån om. Så det valgte vi at gøre.”

Hvad har låneomlægningen betydet for jeres økonomi?

”Ved at lægge lån om har vi kunnet slå 600.000 kr. af vores restgæld. Samtidig har vi fået mulighed for at vælge lån med afdragsfrihed. Så selvom renten er blevet højere, har vi også fået flere penge ud til os selv hver måned.”

Hvordan oplevede I processen med at lægge lån om?


”Det var der ikke så mange ben i. Vi havde møde med Annette (parrets rådgiver, red.), hvor hun præsenterede nogle forskellige muligheder for os. Og så var det bare at tage et valg og skrive under.”

Hvilke overvejelser gjorde I jer, før I traf beslutningen?


”Det suser jo lidt i maven, når man tager beslutningen, for det er en stor beslutning, og vi kan godt lide at spille sikkert. Vi er dog ikke i tvivl om, at renten nok skal falde igen på et tidspunkt, og når det sker, så vil vi lægge lånet om igen.”


Er du endnu ikke hoppet med på bølgen?


Hvis du (stadig) har et fastforrentet lån med en lav rente, kan der være mulighed for at nedbringe din restgæld betydeligt ved at lægge lånet om til en højere rente.

Book et økonomitjek i dag, så vil vi gerne fortælle dig om dine muligheder.

Book et møde