Et år efterStartUp Green – er de grønne ambitioner blevet en realitet?

I 2023 deltog Sparekassen Danmark som sparringspartner i forløbet StartUp Green for omkring tyve små og mellemstore virksomheder. Her kan du blive klogere på, hvordan nogle af virksomhederne arbejder med ESG og bæredygtighed i dag.

StartUp Green var et udviklingsforløb for virksomheder fra det midt- og nordjyske med ambitioner om at kickstarte deres arbejde med bæredygtig udvikling. Forløbet var finansieret af Sparekassen Danmark Fonden Himmerland.

Formålet med StartUp Green-forløbet var at klæde virksomhederne godt på til den kommende lovgivning, interessenters og omverdens forventninger, samt at skabe et forum til netværk og sparring om omstillingens udfordringer og muligheder.

Her lidt over et år senere har vi rakt ud til nogle af de deltagende virksomheder, business coaches og arrangører for at få en indsigt i, hvilken værdi forløbet skabte for virksomhederne, og hvordan de arbejder med ESG og bæredygtighed i dag.
Mød Miljøchef Heidi Søndergaard Nielsen fra Leoka A/S

”Forløbet gav os inspiration og motivation til at fortsætte vores miljørejse”

Det udtaler Heidi efter sin deltagelse i forløbet. Leoka A/S er specialister inden for tråd- og rørbearbejdning, som i høj grad henvender sig til møbel- og inventarindustrien. Efter 21 år med fokus på miljø fortsætter Leoka sit arbejde med et fornyet fokus på CO2-beregninger og miljøvaredeklarationer (EPD’er).

Siden forløbets afslutning har Heidi og Leoka:
 
  • udarbejdet og udgivet en bæredygtighedsrapport
  • inkorporeret FN’s 17 verdensmål bedre i deres ISO14001
  • modtaget positive tilbagemeldinger fra revisor og FORCE Certification ift. det øgede fokus på bæredygtighed og implementering af bæredygtighedsrapportering i ISO14001
Mød Jesper Bach Christensen, Maritim formidler hos Limfjordsmuseet

”Vi oplever, at vores øgede fokus på bæredygtighed har gjort os til mere attraktive samarbejdspartnere i forhold til projekter med et mere bæredygtigt fokus”
 
Det fortæller Jesper, der deltog i forløbet på vegne af Limfjordsmuseet, og har opnået certificeringen Green Attraction i starten af 2024.
 
Det var under forløbet, at Jesper blev gjort opmærksom på muligheden for at søge midler gennem Next Step Himmerland, som sikrede museet en energigennemgang. Denne gennemgang lå efterfølgende til grund for investeringer i solceller, varmeoptimering, affaldshåndtering, indkøbspolitik mv.
 
Limfjordsmuseet er langt fra færdige med at prioritere projekter med et mere bæredygtigt fokus og er bl.a. i gang med at etablere flere solceller og rejse penge til et elektrificeret passagerfartøj til Frederik den VII’s Kanal.

Udviklingsforløbets værdi og virksomhedernes udbytte


I slutningen af forløbet modtog de deltagende virksomheder den ”grønne bog”, hvor de hver især havde nævnt forløbets tre vigtigste udbytter. De største gengangere af værdifuldt udbytte var viden, forretningsmuligheder, sparring og netværk.

  • Viden – ikke kun om ESG, bæredygtighed og de 17 verdensmål, men også om interessenters forventninger til virksomheders grønne omstilling samt formidlingen af virksomhedens arbejde med bæredygtighed.
  • Forretningsmuligheder – de deltagende virksomheder fik viden og inspiration til, hvordan arbejdet med bæredygtig udvikling også kan skabe flere forretningsmuligheder.
  • Sparring og netværk – gennem forløbet fik virksomhederne udvidet deres netværk og fandt sparringspartnere i hinanden og på tværs af kompetencer, viden og brancher.


Den sidste dag i StartUp Green-forløbet fortalte Dansk Industri bl.a. om fordelene ved at rapportere om bæredygtighed Den sidste dag i StartUp Green-forløbet fortalte Dansk Industri bl.a. om fordelene ved at rapportere om bæredygtighed


Netværk og sparringsmuligheder


For at styrke forløbets netværks- og sparringselement blev de deltagende virksomheder inddelt i grupper, som hver fik tilknyttet en business coach. Under forløbet mødtes grupperne for sparring om deres arbejde med virksomhedens bæredygtige udvikling og for at erfaringsudveksle om de udfordringer, de mødte, og de succeser, de skabte.

Dan Skovgaard, Bæredygtighedskonsulent hos FN17 i Viborg, var en af forløbets business coaches. Han fortæller: ”En af de fælles udfordringer var magtesløsheden over at skulle i gang med noget, man ikke helt forstår eller kender omfanget af. Én af bæredygtighedsmyterne er jo, at det både er svært, dyrt og måske overflødigt at arbejde med.”

”Som business coach var min opgave at trække bæredygtighed, ESG og de 17 verdensmål ned i øjenhøjde for netop at gøre opgaven mere overskuelig. Jeg fik god mulighed for at sparre med virksomhederne individuelt og kollektivt og følge deres bæredygtighedsrejse gennem forløbet.”

Dan afslutter: ”Efter forløbet har en del af virksomhederne fra Viborg-området været forbi os i FN17, hvor vi har fortsat sparringen om virksomhedens muligheder for at sikre en mere bæredygtig udvikling eller igangsat arbejdet med bæredygtighedsrapportering.”


Den sidste dag i StartUp Green-forløbet fortalte Dansk Industri bl.a. om fordelene ved at rapportere om bæredygtighed Her ses ESG-chef Eva Falck Ørndrup. Hun repræsenterede Sparekassen Danmark under forløbet og fortalte om sparekassens arbejde med ESG.


Hvorfor deltog sparekassen som sparringspartner?


Ny og kommende lovgivning stiller flere og større krav til virksomheders arbejde med bæredygtig omstilling – og rammer store som små.

Bæredygtighedsrapportering, ESG og CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) er og bliver en stor mundfuld for de små og mellemstore virksomheder, når de på sigt direkte eller indirekte bliver påvirket af EU-lovgivningen og skal rapportere på bæredygtighedsdata eller levere bæredygtighedsdata til deres kunder.

”I Sparekassen Danmark ønsker vi at spille en aktiv rolle i vores kunders ESG-aftryk igennem rådgivning, dialog og produkter, der fremmer den grønne omstilling, og derfor deltog vi som sparringspartner i forløbet,” siger ESG-chef Eva Falck Ørndrup.

Deltagelsen i projektet har også givet os en større indsigt i de udfordringer, som små og mellemstore virksomheder møder i arbejdet med den grønne omstilling. For selvom små og mellemstore virksomheder ikke selv skal rapportere på bæredygtighedsdata endnu, så bliver de indirekte påvirket, hvis deres kunder eller forhandlere skal rapportere.


Arrangørerne bag StartUp Green


StartUp Green var et samarbejde mellem lokale erhvervsråd i Skive, Vesthimmerland og Viborg og blev finansieret af Sparekassen Danmark Fonden Himmerland.
 
Forløbet udsprang fra et stort ønske om at skubbe yderligere på den bæredygtige udvikling i virksomheder og samtidig være med til at udvikle og samle virksomheder og interessenter, der arbejder for en grøn omstilling.

”Selvom nogle af de deltagende virksomheder havde svært ved at se sig selv i den store ESG-dagsorden, hvor større virksomheder måske har en større berettigelse, så vi en udvikling i virksomhedernes mindset om, hvor de kan gøre selv en lille forskel,” fortæller Ian Norman, Erhvervs- og iværksætterkonsulent hos Business Viborg.

”Samtidig talte virksomhederne meget med hinanden og sparrede netop om, hvad de hver især gjorde eller kunne gøre,” afslutter Ian Norman.

Siden forløbet har Business Viborg oplevet, at interessen for ESG og bæredygtighed er vokset og blevet en mere permanent del af de virksomheder, de taler og samarbejder med.