Gående par drømmer om fremtiden

Taler din boligfinansiering sammen med dine pensionsplaner? 

Din boligfinansiering er måske ikke noget, du forbinder med din pensionsopsparing. Særligt ikke, hvis pensionen ligger langt forude. Men det er vigtigt, at din boligfinansiering matcher dine forventninger til fremtiden, råder sparekassens pensionschef.

Hvad er vigtigst: At afdrage på sin boliggæld eller at indbetale til pension?

Spørger man sparekassens pensionschef Dorte Rosbak-Jensen, er begge dele lige vigtigt.

Det kan nemlig være svært at tage lån i boligen som pensionist, hvis ikke man har nogen indtægt – også selvom man har meget friværdi, forklarer hun.

”Det er sådan, at Finanstilsynet i dag stiller krav om, at du skal have en indtægt af en vis størrelse for at kunne låne penge. Og har du ingen pension, kan du ikke afdrage på dit lån. Hvad hjælper det så at være gældfri? Du kan jo ikke spise mursten,” konstaterer pensionschefen.

Hun anbefaler derfor, at du spreder dine penge, så de ikke kun står i boligen. 

”Det er et spørgsmål om ikke at lægge alle sine æg i samme kurv,” forklarer Dorte Rosbak-Jensen.

Men hvordan undgår man så det? Bliv klogere her, hvor pensionschefen har udvalgt fire ting, du med fordel kan overveje, hvis du er boligejer.


1. Skal løbetiden være kortere eller længere?


Du har måske forestillet dig, at du gerne vil være færdig afdrage på dit realkreditlån, når du bliver pensionist. Men måske det bedre kan betale sig at forlænge løbetiden, så du afdrager dit lån over længere tid. Det giver dig nemlig mere luft i økonomien, så du kan indbetale mere til pension, og som bonus kan du få fradrag for dine indbetalinger.

Hvis du har det bedst med at blive gældfri så hurtigt som muligt, kan du også vælge at forkorte løbetiden på dit lån. Blot skal du være opmærksom på, at det kan gøre din økonomi mere begrænset – både på den korte og den lange bane.


2. Afdrag vs. afdragsfrihed?


Afhængigt af hvilket lån du har i dag, kan du også overveje at lægge dit lån om til afdragsfrihed. Det giver dig luft i økonomien på den korte bane, så du kan indbetale mere til pension – og opnå et skattefradrag som bonus.


Dorte Rosbak-JensenUanset hvor gammel du er – og hvornår du forventer at gå på pension, er det vigtigt, at din boligfinansiering er skruet rigtigt sammen i forhold til dine fremtidsplaner, råder sparekassens pensionschef Dorte Rosbak-Jensen.


3. Hvornår forventer du at sælge din bolig?


Det kan måske være svært at spå om, men det kan alligevel være klogt at tænke ind i din pensionsplanlægning. Især hvis du regner med at sælge din bolig og leve af din friværdi som pensionist. For hvad hvis du ikke kan sælge din bolig den dag, du gerne vil? Hvad skal du så leve af?

Med den rette pensionsopsparing behøver du dog hverken at bekymre dig om boligmarkedet eller om dit fremtidige indtægtsgrundlag. Din ordning kan nemlig sammensættes, så du både har råd til afdrag og fornøjelser. Men det kræver selvfølgelig, at du har fået det tænkt det ind i din ordning i tide.


4. Kan dine forsikringer dække din boliggæld, hvis det værst tænkelige skulle ske?


Som boligejer har du helt sikkert styr på hus- og brandforsikring, men hvad med dit liv? Er det også forsikret? En ting er nemlig, hvad du ønsker dig af fremtiden. Noget andet er, hvad der reelt er muligt, hvis du for eksempel mister evnen til at arbejde eller bliver alene.  

Selvom det ikke er rart at tænke på, er det derfor vigtigt, at du har tænkt worst scenario ind i din pensionsplan, så økonomien ikke bliver en stressfaktor, hvis det værst tænkelige skulle ske.
 

Valget er dit


Når det kommer til pensionsplanlægning, er der imidlertid ingen ”one size fits all”. Hvad der er det rigtige for dig, afhænger blandt andet af, om du ønsker at blive boende i din bolig som pensionist – og hvilke forventninger du har til din pensionisttilværelse i øvrigt.

Dorte Rosbak-Jensen anbefaler derfor, at du kommer ind til et møde i sparekassen og får lagt en plan, der tager udgangspunkt i lige netop din situation.

”Det vigtigste er ikke, hvad du beslutter dig for, men at du har taget stilling,” slutter pensionschefen.