Opskriften på succes
Omsatte for 0 kr. under nedlukning: I dag bespiser Casper 5.000 mennesker om dagen
Da covid-19 lukkede landet ned første gang i marts 2020, var Casper Brix’ telefon rødglødende.
Aflyste events og udsigten til hjemmearbejde fik nemlig arrangører, firmaer og privatpersoner på stribe til at annullere deres ordrer i hans virksomhed, Brix Catering, der laver buffeter fra 10 til 2.000 personer.
”Jeg husker det, som om jeg talte i telefon med kunder nonstop i et døgn, og da telefonen stoppede med at ringe, brugte jeg bare et døgn på at sidde at tude,” fortæller Casper Brix om dagen efter den første nedlukning.
Under den første corona-nedlukning i marts 2020 mistede Casper Brix (på billedet) alle ordrer i sin cateringvirksomhed. To år senere smiler han bredere end nogensinde før.
Måtte tænke i nye baner
Men Casper Brix besluttede sig hurtigt for at tage grydeskeen i den anden hånd, hvis hans drøm om at forblive selvstændig ikke skulle slukkes. Derfor udvidede han sit sortiment med aftensmad til hr. og fru Danmark og aktiverede sit netværk.Og siden da har Casper Brix haft fart på.
Alene i 2021 har han åbnet yderligere otte køkkener og et bageri under firmanavnet The Cantina, som leverer mad til 5.000 mennesker om dagen.
Opskriften bag? Bliv klogere her, hvor Casper Brix deler ud af sine erfaringer med iværksætteri – på godt og ondt.
Hvad fik dig til at kaste dig ud i at blive iværksætter?
”Da jeg blev færdig som kok i 2013, startede jeg som køkkenchef i et mindre cateringfirma, men jeg havde et rigtig dårligt samarbejde med virksomhedens ejer, så jeg endte faktisk med at sige op i trods. Jeg tænkte: ’Det der må man kunne gøre bedre. Man kan behandle sit personale bedre, og man kan lave et bedre produkt til sine kunder’. Så i marts 2018 stifter jeg mit første CVR-nummer, og i december 2018 står mit eget industrikøkken på 200 m2 færdigt.”Catering-branchen er jo yderst konkurrencepræget. Hvordan fandt du ud af, at der var et behov for dit produkt?
”Jeg kastede mig faktisk bare ud i det. Jeg startede med at lave tapas til fire personer. Og weekenden efter var der otte, der købte. Og sådan gik det bare fra mund-til-mund. Jeg prøvede jo bare, og jeg har da også lavet fejl. Jeg har lavet menuer, som ikke duede, fordi menuerne ikke matchede det, kunderne efterspurgte. Så jeg har også erfaret, at man er nødt til at møde kunden dér, hvor kunden er. Og det er faktisk i høj grad det, min virksomhed hviler på den dag i dag.”Hvordan blev du økonomisk klar til et liv som selvstændig?
”Ved at have to fuldtidsjobs. Et fra klokken 7-15 og et fra klokken 15 til langt ud på aftenen. Det er måden, man gør det på, hvis ikke man vil låne penge. Og det kan jeg ikke anbefale, for det slider for meget på kroppen. Men det er en effektiv måde at tjene penge på.”Men det lyder altså heller ikke videre som en sund måde at arbejde på?
”Nej, og jeg synes også, at det mangler i debatten om iværksætteri. Vi hører ikke historierne om, hvor hårdt man knokler for at lykkes. Jeg gik for eksempel de første 18 måneder uden løn. Og min krop har også sagt fra flere gange undervejs. Så det er vigtigt for mig at få sagt, at man ikke kommer sovende til succesen. Man arbejder 110 timer om ugen. Og det gør jeg stadigvæk. For det er den eneste måde, man bliver stor på. Men man skal også huske, at det er dem, der står bagved, der skaber succesen.”Fakta om The Cantina
Læs mere på www.thecantina.dk
Det lyder, som om du tillægger dit bagland stor betydning. Hvorfor det?
”Jamen du kan ikke gøre det uden et godt bagland. Jeg vil ikke være der, hvor jeg er i dag, hvis ikke min kone havde bakket så meget op om projektet – og taget sig af alt det praktiske på hjemmefronten. Eller hvis ikke mine medarbejdere havde gidet løbe den ekstra mil. Jeg vil jo rigtig gerne tage æren, men det er alle lagene nedenunder, der kan tilskrives succesen.”Siden begyndelsen har du samarbejdet med Sparekassen Danmark. Hvorfor er Brix Catering og Sparekassen Danmark et godt match?
”Der er to ting, der gør sig gældende: At det finansielle er på plads, så jeg har arbejdsro til at drive min forretning. For nyligt fik jeg for eksempel en forespørgsel på levering af brød til 3.500 mennesker om dagen, og der havde jeg brug for at vide, om jeg har likviditet til at starte projektet op. Den anden ting er det personlige, og det er det vigtigste. Hvis jeg ringer til min rådgiver fredag aften, så tager han telefonen, fordi han ved, at når jeg ringer, så er det vigtigt. Og den del, synes jeg, er helt essentiel. Fordi Jørgen og Christine (Casper Brix’ rådgivere, red.) og jeg kender hinanden godt nok til at vide, at vi ikke forstyrrer hinanden, medmindre det er vigtigt.”Hvilken betydning har sparekassen haft for udviklingen af Brix Catering?
”Jamen de har jo troet på mig og mit koncept fra dag 1. Og det er bare alfa og omega. For det kræver bare cash flow at banke en virksomhed op.”Hvad har været den største udfordring, du har mødt i din tid som selvstændig?
”Corona-nedlukningen i 2020. På et døgn gik jeg fra at omsætte for 400.000 kroner om måneden til at omsætte for 0 kroner. Jeg blev nødt til at fyre al personale, så der kun var mig tilbage.”
"Går du med tanker om at blive iværksætter, så tænk dig om. To gange. Man skal have troen på, at man kan, men man skal også have viljen. For det kræver noget," råder Casper Brix.