Gode råd til sommerhuskøb

Værd at overveje, før du køber sommerhus

Drømmer du om eget sommerhus? Så er der flere ting, du gør klogt i at overveje, før du indleder din boligsøgning. Her får du vores anbefalinger.

At have et fristed, hvor man kan koble af fra hverdagen og nyde naturen, er en drøm for mange.

Før du indleder din boligsøgning, er der imidlertid flere økonomiske overvejelser, du gør klogt i at gøre dig.

Her har sparekassens boligchef udvalgt fem ting, du med fordel kan overveje, hvis du går med tanker om at investere i et sommerhus.


1. Passer sommerhuskøbet til din økonomi?


Inden du køber sommerhus, er det en god idé at overveje, hvordan sommerhuskøbet påvirker hele din husstands samlede økonomi – både nu og på sigt.

Udover eventuelle omkostninger til finansiering er der en række udgifter forbundet med at eje et sommerhus, heriblandt grundskyld, ejendomsskat og udgifter til renovation. Udgifter, som er vigtige at tage højde for i dit budget, inden du går på sommerhusjagt. Det kan din rådgiver i sparekassen hjælpe dig med at skabe overblik over.


Gode råd til sommerhuskøbEt sommerhus er et skønt fristed, hvor man kan slappe af og nyde naturen. Men det er en god idé at gøre sig nogle økonomiske overvejelser, inden man tager beslutningen.


2. Hvad er din budgetramme?


Inden du går på sommerhusjagt, er det nyttigt at vide, hvor meget du kan købe for. Din rådgiver i sparekassen kan hjælpe dig med at regne på din økonomi og finde ud af, hvad der er realistisk inden for dit budget. Det kan spare dig tid og hjælpe dig med at fokusere på de boliger, der passer til dit budget, og som samtidig opfylder dine ønsker og behov.


Sådan finansierer du et sommerhus


Du kan optage realkreditlån op til 75 % af sommerhusets værdi. Resten skal finansieres af egen opsparing, af eventuel friværdi i helårsboligen eller af et boliglån i sparekassen.

Der er et utal af måder at sammensætte finansieringen på, og der er ingen ”one size fits all”. Det er derfor vigtigt, at finansieringen bliver sammensat med udgangspunkt i din samlede økonomi, herunder eventuelle øvrige lån og din pensionsopsparing, samt dine fremtidsplaner og din alder. Det kan din rådgiver i sparekassen hjælpe dig med at kaste lys over.


3. Hvilket lån skal du vælge?


Hvis du har brug for at låne til finansieringen, er der forskellige låntyper at vælge imellem. Skal du vælge et fastforrentet lån, der giver tryghed og sikkerhed for dine faste udgifter? Eller et variabelt lån, hvor renten typisk er lavere? En samtale med din rådgiver kan hjælpe dig med at træffe den rette beslutning.

Du kan også overveje, om du ønsker et fleksibelt lån, hvor du i én eller flere perioder kan sætte dine afdrag på pause, når din økonomi tillader det. Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at bidragssatsen er højere på lån med afdragsfrihed.

Har du i forvejen en helårsbolig, kan det også være, du kan optage lån i boligens friværdi.

Beregn din friværdi her 


4. Hvorfor vil du gerne købe sommerhus?


Selvom et sommerhus for nogle kan være en god investering – både personligt og økonomisk – er det vigtigt at være realistisk omkring, hvad du kan forvente i ”afkast”. Historisk set er sommerhuse mere påvirkelige af samfundsøkonomien end andre typer ejendomme.

Det er derfor vigtigt, at sommerhuset ikke alene købes som en investering, men primært fordi du tænker, at det er noget, som du og din familie kan få glæde af i mange år fremover.


Anders Pedersen, boligchef i Sparekassen Danmark”Køb ikke sommerhus, fordi du tænker, det kan være en god investering, men fordi du tænker, at du og din familie kan få fornøjelse ud af det,” råder sparekassens boligchef Anders Pedersen.


5. Hvordan planlægger du at bruge det?


Når du overvejer at købe sommerhus, er det væsentligt at tænke over, hvordan du planlægger at bruge det. Skal det primært være et tilflugtssted for din egen familie, eller overvejer du at leje det ud i perioder, hvor du ikke selv bruger det? Dine forventninger til, hvordan sommerhuset skal benyttes, kan nemlig være afgørende for, hvilken type fritidsbolig du skal lede efter.


Vil du vide mere?


Kontakt din rådgiver, hvis du er interesseret i høre mere om dine muligheder – og gerne inden du forelsker dig i drømmesommerhuset.

Book et møde