Overvejelser om efterlønsbidrag

Unik mulighed i 2022: Få din efterløn udbetalt skattefrit

I første halvår af 2022 kan du få din efterløn udbetalt skattefrit, hvis du melder dig ud af efterlønsordningen. Overvejer du at gøre brug af muligheden? Så er der flere ting, du gør klogt i at overveje. Få vores anbefalinger her.

Hvis du har indbetalt til efterlønsordningen og ikke tidligere har valgt at få bidragene udbetalt, har du i første halvår af 2022 mulighed for at få dine indbetalte bidrag udbetalt skattefrit. Også selvom pensionen ligger langt forude.

Det giver større fleksibilitet og mulighed for at vælge den tilbagetrækningsløsning, der passer bedst til dig – afhængigt af din helbredsmæssige, arbejdsmæssige og økonomiske situation.

Men… Det er vigtigt, at du tænker alle scenarier igennem og danner dig et overblik over, hvordan du er stillet, hvis du vælger at vinke farvel til efterlønnen. Der kan nemlig også være situationer, hvor det bedre kan betale sig at blive i efterlønsordningen.

Men hvem er det så relevant for? Hvad er konsekvenserne ved at melde sig ud af ordningen? Og hvordan gør man overhovedet? Få svar på det – og meget andet – i afsnittet spørgsmål og svar herunder.


Skattefri udbetaling af efterløn – kort fortalt
 • I første halvår af 2022 kan du vælge at få udbetalt dine efterlønsbidrag skattefrit, hvis ikke du har nået efterlønsalderen før den 1. januar 2022.
 • Du søger om udbetaling gennem din a-kasse senest den 30. juni 2022.
 • Tilbagebetalingsbeløbet afhænger af, hvor meget du har indbetalt til ordningen i tidens løb.
 • De indbetalinger, du har foretaget efter den 10. oktober 2020, bliver beskattet med 30 %. Resten bliver udbetalt skattefrit.
 • Hvis du vælger at hæve din efterløn, fraskriver du dig retten til at kunne gå på efterløn og muligheden for at optjene en skattefri præmie og at få et seniorjob.

Spørgsmål og svar

Hvem kan søge?

Du kan søge om skattefri udbetaling af dine efterlønsbidrag, hvis du:

 • Har betalt til efterlønsordningen
 • Ikke tidligere har fået udbetalt dine efterlønsbidrag
 • Ikke har nået efterlønsalderen den 1. januar 2022
Hvor meget kan jeg få udbetalt?
Tilbagebetalingsbeløbet afhænger af, hvor meget du har indbetalt i efterlønsbidrag i tidens løb. Har du for eksempel været heltidsforsikret siden 1999, vil beløbets størrelse være cirka 140.000 kroner.

En lille del af beløbet (de indbetalinger, som er foretaget efter den 10. oktober 2020) bliver beskattet med 30 %. Resten udbetales skattefrit.
Hvorfor skal jeg betale skat af de bidrag, jeg har foretaget efter den 10. oktober 2020?
Der er ikke en særlig baggrund for denne skæringsdato. Det er blot en fastsat dato i den politiske aftale.
Hvornår kan jeg søge?
Du kan søge om at få udbetalt dine efterlønsbidrag skattefrit fra den 1. januar 2022 til og med den 30. juni 2022.
Hvordan søger jeg?
Hvis du vælger at få dine efterlønsbidrag udbetalt, skal du søge om udbetaling gennem din a-kasse. Fremgangsmåden og sagsbehandlingstiden kan variere fra sted til sted, så forhør dig eventuelt hos netop din a-kasse.
Hvilken betydning får det, hvis jeg vælger at få udbetalt min efterløn?
Hvilken betydning får det, hvis jeg vælger at få udbetalt min efterløn?
Det kan være fristende at sige ja til at få udbetalt en større skattefri udbetaling, men inden du hæver efterlønnen, er der flere ting, du skal være opmærksom på.

Hvis du vælger at få dine efterlønsbidrag tilbagebetalt, fraskriver du nemlig dig:
 • Retten til at kunne gå på efterløn
 • Muligheden for at kunne optjene skattefri præmie (bonus for at udskyde eller droppe din efterløn)
 • Muligheden for at få et seniorjob (et job, som kommunen skal tilbyde dig, i tilfælde af at din dagpengeret udløber, når der er mindre end fem år til, du kan gå på efterløn)
 • Muligheden for at få fleksydelse gennem din kommune
Vælger du at melde dig ud af efterlønsordningen, skal du også være indforstået med, at din beslutning er endelig. Du kan nemlig ikke fortryde udmeldelsen eller tilmelde dig efterlønsordningen igen på et senere tidspunkt.
Hvad er fordelen ved at få dem udbetalt?
Det kan være en fordel at få udbetalt dine efterlønsbidrag, hvis du har en privat pensionsopsparing, for eksempel i sparekassen.

Hvis du selv har sparet op til pension, vil du nemlig blive modregnet i efterlønnen – uanset om pensionen bliver udbetalt samtidig med din efterløn eller ej. Dermed kan det måske bedre svare sig for dig at benytte dig af retten til tidlig pension – eller at spare op til pension på egen hånd.

Hvad der er det rigtige for dig, afhænger imidlertid af flere faktorer. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de forskellige muligheder, inden du tager beslutningen.
Hvor kan jeg få hjælp, hvis jeg er i tvivl om, hvad jeg skal vælge?
Hvis du ønsker at høre mere om dine muligheder i efterlønsordningen, er der hjælp at hente hos din a-kasse.

Vil du gerne vide mere om dine muligheder for at modtage tidlig pension, skal du til gengæld have fat i Udbetaling Danmark. Du kan også starte med at tage et smut forbi Borger.dk. Her kan du blandt andet beregne, hvor meget du kan forvente at få i tidlig pension, og tjekke din anciennitet på arbejdsmarkedet, hvis du er usikker på, om du lever op til kravene for at få tidlig pension.

Hvis du har brug for et samlet pensionsoverblik, inden du tager beslutningen, kan din rådgiver i sparekassen hjælpe dig med at regne på din fremtidsudsigt.

Find din rådgiver her.
Hvilke muligheder har jeg, hvis jeg allerede er gået på efterløn?
Har du allerede nået efterlønsalderen, og/eller er du begyndt at få udbetalt efterløn, kan din a-kasse hjælpe dig med at regne på, om det bedst kan betale sig for dig at blive i efterlønsordningen eller at overgå til tidlig pension.
Hvad anbefaler I?
Den rigtige løsning for dig afhænger blandt andet af din økonomi, dit helbred, din ret til at gå på tidlig pension, størrelsen på dine pensionsopsparinger – og hvornår du gerne vil stoppe med at arbejde.

Inden du melder dig ud af ordningen, anbefaler vi derfor, at du får vished om, hvordan du er stillet uden din efterløn, fx ved at kontakte din a-kasse eller din rådgiver i sparekassen.

Hvis du overvejer at melde dig ud af efterlønsordningen i håb om at få tilkendt tidlig pension, bør du dog først sikre dig, at du rent faktisk har ret til tidlig pension. Det kan du søge om på Borger.dk.

Vælger du at få udbetalt pengene, hjælper vi også gerne med rådgivning om, hvordan du får placeret pengene bedst muligt, så du undgår, at de taber værdi. Det kan for eksempel være på en aktiesparekonto, hvor du får en favorabel beskatning af afkastet, eller på en privat pensionsopsparing, da du derved både kan forbedre dit økonomiske ståsted som pensionist – og opnå et skattefradrag for din indbetaling som bonus.
Kan jeg få udbetalt mine efterlønsbidrag efter den 30. juni 2022?
Nej, det er kun i første halvår af 2022, at du kan få udbetalt dine efterlønsbidrag kontant og skattefrit. Du kan dog til hver en tid melde dig ud af efterlønsordningen og få dine efterlønsbidrag overført til din pensionsordning.