Kom godt fra start, når du flytter hjemmefra

Kom godt fra start, når du flytter hjemmefra

Uanset om du flytter på kollegium eller i lejlighed, er der flere ting, du gør klogt i at have styr på, når du flyver fra reden. Se bare her.

Når du flytter hjemmefra, er det vigtigt at være godt forberedt, så du kommer godt fra start med din nye tilværelse.

Derfor har vi samlet fem nyttige tips til dig, der står over for at flytte hjemmefra.


1. Lav et budget


Med din nye titel som udeboende medfølger også en masse nye udgifter. Udover at betale husleje skal du også til at købe toiletpapir, rugbrød og mælk. Det er derfor en rigtig god idé at lave et budget, så du får overblik over, hvor mange penge du har til fx mad, tøj og oplevelser, når dine faste udgifter er betalt.

TIP: Herunder finder du et budgetskema, som du kan rette til med dine egne tal.

Download budgetskema

Du kan også med fordel oprette en budgetkonto, som du overfører et fast beløb til hver måned til betaling af dine faste udgifter. På den måde oplever du ikke de store udsving i din økonomi, hvis der nogle måneder er flere store regninger, der skal betales på én gang.


Hvad er faste udgifter?


Herunder kan du se eksempler på faste udgifter – og hvornår de typisk skal betales.

Faste udgifter, der typisk betales månedligt:

  • Husleje
  • Mobilregning
  • Internet
  • Streamingtjenester
  • Udgifter til transport
  • Eventuelt afdrag på lån

Faste udgifter, der typisk betales 1-4 gange om året:

  • Forsikringer
  • El, vand og varme
  • Eventuel ejerafgift på bil


2. Lav en opsparing


Husk at sætte lidt penge til side hver måned på en separat konto. Det kan lyde elementært, men det er en stor hjælp den dag, din computer brænder sammen, eller du får en stor tandlægeregning.


3. Undersøg, om du kan få boligstøtte


Hvis du skal bo til leje, er det en god idé at undersøge, om du kan få boligstøtte fra det offentlige. Det er et skattefrit tilskud til din husleje, typisk et par hundrede kroner om måneden, som du kan få, hvis din lejebolig har eget køkken, og hvis du bor fast i boligen.

Hvor meget du kan få i boligstøtte, afhænger blandt andet af din indtægt, huslejens størrelsen og størrelsen på din bolig. På borger.dk kan du beregne, hvor meget du cirka kan få i boligstøtte.

Beregn din boligstøtte


4. Husk forsikringerne


Skader, uheld, ulykker og tyveri kan blive dyrt for en ung økonomi. Husk derfor at forsikre dig selv og dine ejendele, når du ikke længere er dækket af dine forældres forsikringer.

Det er både vigtigt at være forsikret, hvis du selv kommer ud for en skade, og hvis du er skyld i, at andre kommer ud for en skade. Dit forsikringsbehov afhænger af, hvem du er, og hvordan du lever. Derfor skal din forsikring skræddersys efter dine behov. Det kan din rådgiver i sparekassen hjælpe dig med.


Husk forsikringerne, når du flytter hjemmefraMed en god ulykkesforsikring får du økonomisk kompensation, hvis du for eksempel har et uheld på cyklen eller kommer til skade under træning.


5. Lav en madplan for ugen


Lad os bare være ærlige: Dette råd hører til de mere lavpraktiske, men det gør det ikke mindre væsentligt. Mad er nemlig ofte en stor post i budgettet, og det kan være fristende at købe takeaway og mad på farten hele tiden. Der kan dog være mange penge at spare ved at planlægge sine måltider og købe ind til hele ugen på én gang. På den måde undgår du at blive fristet til at købe mere, end du har brug for.

TIP: På nettet findes der mange gode værktøjer til at lave madplaner og til at finde opskrifter baseret på, hvad du har i køleskabet.


Brug for hjælp til at komme godt fra start?


At flytte hjemmefra kan være en stor omvæltning. Derfor er du altid velkommen til at tage fat på din rådgiver i sparekassen, hvis du har spørgsmål eller brug for at låne penge til for eksempel indskud eller nye møbler. Du bliver ikke mødt med en løftet pegefinger. Tværtimod vil vi hjælpe dig med at skabe overblik over din situation, så vi sammen kan lægge den helt rigtige plan for dig.

Book et møde