5 gode råd til din studieøkonomi
Som studerende kan det til tider være en udfordring at få pengene til at række. Heldigvis kan du med nogle få gode råd nemt tage styringen over din studieøkonomi, så du kan fokusere på at få mest muligt ud af din studietid.
Her får du fem nyttige tips til, hvordan du undgår for meget studiegæld og at skulle betale SU tilbage.
1. Lav et budget
Et budget er nøglen til at have styr på din økonomi. Et budget giver dig nemlig overblik over, hvor mange penge du har tilbage, når de faste udgifter er betalt. Med et budget er du også sikker på, at dine penge holder hele måneden, og at din økonomi ikke vælter ved uforudsete udgifter.
Sådan laver du et budget
- Start med at opgøre dine faste udgifter som husleje, mobilregning, internet og forsikringer.
- Sæt derefter et realistisk beløb af til mad, transport og fornøjelser.
- Sæt også gerne lidt penge til side på en opsparing hver måned, så du har en buffer i tilfælde af uforudsete udgifter.
Download budgetskema
2. Flyt sammen med andre
Hvis du studerer i en af de større byer, kan huslejen være en stor post i dit budget. Overvej derfor at flytte sammen med andre studerende, så I kan dele omkostningerne. Udover at du sparer penge på husleje, har du samtidig nogen at dele oplevelser og studielivet med.
Læs også: Kom godt fra start, når du flytter hjemmefra
3. Få et studiejob
Et studiejob giver dig ikke kun en ekstra indtægt, men også mulighed for at udvikle dine faglige færdigheder og opbygge et stærkt netværk til fremtiden.
Tjek din uddannelsesinstitution for muligheder eller kig efter relevante jobannoncer på LinkedIn eller Jobindex.
Et studiejob kan ikke kun hjælpe dig økonomisk, men kan også styrke dit CV.
4. Beregn dit fribeløb
Får du SU, skal du være opmærksom på, at der er regler for, hvor meget du må tjene ved siden af SU’en. Dette kaldes for fribeløb. På www.su.dk kan du regne ud, hvor meget du må tjene uden at blive trukket i SU.
Beregn dit fribeløb
TIP: Hvis du tjener for meget, kan du undgå modregning i SU’en ved at indbetale til en pensionsopsparing via din arbejdsgiver. På den måde får du godt nok ikke glæde af pengene her og nu, men pengene går i det mindste ikke tabt, og samtidig får du lagt et godt fundament for din fremtid.
5. Beskyt din økonomi mod uforudsete udgifter
Hvem betaler, hvis du vælter en kop kaffe ud over din venindes computer, eller hvis du brækker et ben på en skiferie? Det er både vigtigt at være forsikret, hvis du selv kommer ud for en skade, og hvis du er skyld i, at andre kommer ud for en skade.
Dit forsikringsbehov afhænger af, hvem du er, og hvordan du lever. Derfor skal din forsikring skræddersys efter dine behov. Det kan din rådgiver i sparekassen hjælpe dig med.
Få hjælp til din studieøkonomi
Hvis du ønsker hjælp til at planlægge din studieøkonomi, så tøv ikke med at tage fat i din rådgiver i sparekassen – og gerne tidligt i studieforløbet, så vi sammen kan planlægge, hvordan du kommer godt fra start.
Det gælder også, hvis du skulle få brug for at låne penge under studietiden. Du bliver ikke mødt med en løftet pegefinger. Tværtimod vil vi hjælpe dig med at skabe overblik over din situation, så vi sammen kan lægge den helt rigtige plan for dig.