Østjysk Vinforsyning

Ny vin på gamle flasker hitter

Bæredygtig omstilling har fået Østjysk Vinforsyning til at stå stærkere 



Østjysk Vinforsyning har som den første vin- og spiritusleverandør i Norden fået dokumentation på, at de som virksomhed går forrest i den bæredygtige omstilling. Og det kan nu aflæses i salgstallene.

70.000 kroner om året.

Så meget betaler vin- og spiritusleverandøren Østjysk Vinforsyning i runde tal for at være en del af det amerikanske certificeringsprogram B Corp, der forpligter virksomheder til at træffe bæredygtige valg 360 grader rundt i virksomheden.

Men det er penge godt givet ud. For certificeringen har resulteret i, at flere større hotel- og restaurantkæder har fået øjnene op for Østjysk Vinforsyning. Det fortæller Niels Nørgaard, der er én ud af tre ejere af Østjysk Vinforsyning.

”Der er mange kunder, der vælger os til, fordi vi har en holdning til bæredygtighed og social ansvarlighed. Så selvom det ikke har været formålet med at blive certificeret, er vi helt overbeviste om, at vi har fået en kommerciel fordel ud af det,” siger han.

At dreje sin virksomhed i en mere bæredygtig retning er dog ikke noget, man lige gør fra den ene dag til den anden.

Her har vi mødt Niels Nørgaard til en snak om bæredygtige ambitioner, om at forpligte sig til at holde snuden i sporet – og om at have en økonomisk sparringspartner, der brænder lige så meget for projektet som én selv.


De tre ejere af Østjysk Vinforsyning (fra venstre): Esben Sønderby, Niels Nørgaard og Thomas SivholmØstjysk Vinforsyning ejes og drives af (fra venstre) Esben Sønderby, Niels Nørgaard og Thomas Sivholm, der har en fælles passion for kvalitetsvine. Foto: Jesper Voldgaard


Lad os starte ved drivkraften. Hvorfra udsprang ønsket om at drive jeres virksomhed ud fra et mere bæredygtigt mindset?

Vores rejse mod en mere bæredygtig virksomhed begyndte tilbage i 2015, da vi tre ejere satte os ned og drøftede, hvor vi ville hen med vores virksomhed. Og der blev økologi og bæredygtighed hurtigt et tema. Derfor satte vi os for at gennemgå hele vores sortiment for at finde ud af, hvor mange af vores vine der levede op til disse kriterier, og som jeg husker det, var det kun omkring 8 %. Så det besluttede vi os for at gøre noget ved.

Hvorfor besluttede I jer for, at I ville B Corp-certificeres?

Fordi vi gerne vil vise, at vi de ting, vi siger, også er det, vi gør. Vi kan jo alle sammen sige, at vi arbejder med nogle udvalgte verdensmål, men én ting er at sige det. Noget andet er at skulle dokumentere det. Vi bliver jo juridisk bundet op på, at de beslutninger, vi træffer, skal tage højde for bæredygtighed og social ansvarlighed, og den del af det kan vi godt lide."


De tre ejere af Østjysk Vinforsyning (fra venstre): Niels Nørgaard, Esben Sønderby og Thomas SivholmNiels Nørgaard, Esben Sønderby og Thomas Sivholm blev første gang introduceret til B Corp i 2018 af en oplægsholder, de havde hyret til at komme og fortælle om FN’s verdensmål. Tre år senere kom certificeringen i hus. Foto: Jesper Voldgaard


Hvordan greb I processen an?

”Efter vores bestyrelse havde sagt god for idéen, fik vi besøg af en repræsentant fra B Corp, som gennemgik ALT i virksomheden. Jeg tror, vi svarede på omkring 600 spørgsmål på to dage. Det resulterede i, at vi fik en score på 58 point, og man skulle have minimum 80 point for at få certifikatet. Derfor gik vi straks i gang med at kigge på, hvordan vi kunne få nogle hurtige point."

Hvad gjorde I så for at højne jeres score?

”Nogle steder har vi skullet implementere nye procedurer. Andre gange har vi ”bare” skullet dokumentere, at vi også gør det, vi siger, vi gør. For eksempel brugte vi i forvejen økologiske rengøringsmidler, men det fremgik ikke af fakturaen fra vores leverandør. Derfor var vi nødt til at tage billeder af rengøringsmidlerne og få vores leverandør til at skrive, at produkterne nu også var økologiske og bæredygtigt produceret. Og jeg skal da være ærlig at sige, at der var et par gange, hvor vi kiggede på hinanden og sagde: ’Gider vi det her?’."


Om Østjysk Vinforsyning

  • Etableret i 1977 
  • Importerer og sælger vin og spiritus til hotel- og restaurantsektoren, specialhandel og virksomheder
  • Beskæftiger omkring 40 medarbejdere
  • Har hovedkontor i Hinnerup ved Aarhus
  • Ejes og drives af Niels Nørgaard, Thomas Sivholm og Esben Sønderby
  • Blev i 2021 B Corp-certificeret, der er en blåstempling af virksomhedens arbejde med bæredygtighed – hele vejen fra dyrkningen af druerne til vinen i glasset

  • Læs mere på www.vinforsyning.dk


    Hvad holdt jer til ilden?

    Jamen erkendelsen af, at det er en nødvendighed, hvis vi skal drive virksomheden videre. Vi elsker jo vin, men vi har også kun den her ene planet, og det værste, der kan ske, er, at den vin, vi elsker, pludselig ikke kan produceres mere på grund af alt for store klimaforandringer."

    Hvordan arbejder I konkret med bæredygtighed den dag i dag?

    Vi arbejder blandt andet på at få lavet Danmarks mest bæredygtige vin, og her taler vi altså om bæredygtighed gennem hele værdikæden. Det handler blandt andet om, hvordan vinen er produceret og transporteret, men det er også et spørgsmål om at tappe vinen på genbrugsflasker og at bruge genbrugspapir til etiketterne."


    Østjysk Vinforsyning: Gustav Thusgaard sætter etiketter på en sending flaskerFor syv år siden var det kun 8 % af virksomhedens vinsortiment til hoteller og restauranter, der bestod af økologiske og biodynamiske vine. I dag er tallet omkring 50 %. Foto: Jesper Voldgaard


    Det koster en afgift på omkring 70.000 kr. om året for at forblive B Corp-certificerede. Hvorfor prioriterer I den udgift?

    Vi gør det oprigtigt, fordi vi mener, at det er det rigtige. Nogen vil måske hævde, at det ikke batter noget, og det gør det måske heller ikke i det store hele. Men hvis alle sagde sådan, så skete der ingenting. Det er heller ikke, fordi vi er hellige. Vi ved godt, at vores rejse først lige er begyndt, men vi er trods alt på vej."


    Hvad er B Corp?

  • B Corp er en amerikansk standard, der blåstempler en virksomheds arbejde med bæredygtig og social ansvarlighed gennem hele værdikæden. 
  • For at opnå en B Corp-certificering bliver virksomheder målt på mange forskellige parametre, såsom miljøpåvirkning, ledelse og arbejdsmiljø.
  • For at forblive certificeret skal virksomheden recertificeres hvert tredje år.
  • Der er cirka 40 virksomheder i Norden og 4000 globalt, der kan kalde sig B Corps.

  • Læs mere på www.vinforsyning.dk/b-corp/


    Det kræver jo også noget at forblive certificerede. Hvad er næste step for jer?

    Ja, når man er B Corp-certificeret, skal man recertificeres hvert tredje år, og for hver gang skal man have forbedret sig. Derfor kigger vi lige nu ind i, at alle vores firmabiler skal udskiftes med elbiler, når vores nuværende leasingkontrakter udløber. Derudover vil vi gerne have sat nogle el-ladestandere op ved vores bygninger, ligesom vi overvejer at beplante et mindre jordstykke ved vores hovedsæde med blomster og træer af hensyn til biodiversiteten. Og så overvejer vi at få etableret et solcelleanlæg, så vi kan være selvforsynende med energi. Så der er mange ting i spil."


    Østjysk Vinforsynings hovedkontor i Hinnerup ved Aarhus På virksomhedens hovedsæde i Hinnerup ved Aarhus kommer strømmen fra danske vindmøller, mens bygningen bliver opvarmet af et luft-til-varmeanlæg på taget. Et solcelleanlæg er også på tegnebrættet. Foto: Jesper Voldgaard


    Hvilken rolle spiller sparekassen for jeres forretning og for udviklingen af den?

    Jamen vi oplever virkelig, at sparekassen har en oprigtig interesse i, at det skal gå os godt. Vi var oprindeligt kunder i Østjydsk Bank, som blev opkøbt af daværende Jutlander Bank i 2014. Det skete på et tidspunkt, hvor vores virksomhed var meget gældstynget, og derfor blev vi udvalgt af bankens bestyrelse som en virksomhed, man skulle holde ekstra øje med. I starten tænkte vi selvfølgelig: ’Åh nej’. Men det har virkelig vist sig at være guld værd, fordi det har betydet, at vores rådgiver helt fra begyndelsen har haft en interesse i at hjælpe os i den rigtige retning."

    Hvad gør Sparekassen Danmark og Østjysk Vinforsyning til et godt match?

    Vi føler os ekstremt privilegerede over at være i et pengeinstitut, hvor der er kort vej til beslutninger. Når vi har brug for afklaring om dette og hint, kan vi bare tage knoglen og ringe til Henrik (vinforsyningens rådgiver, red.), og vi får som regel svar med det samme eller i hvert fald senere på dagen. Og det er virkelig afgørende for, at vi ikke mister en vigtig handel."

    Østjysk Vinforsyning: Lagermedarbejder Lars Steinicke og hans kolleger pakker vin til kunderneHos Østjysk Vinforsyning gør man sig løbende mange tanker om emballage til eksempelvis gaveæsker. Blandt andet har man fravalgt bølgepap, da limen er dårlig for miljøet og gør det svært at genanvende pappet. Foto: Jesper Voldgaard


    Er der nogle af de erfaringer, I har gjort jer indenfor bæredygtig omstilling, som andre virksomheder kan lære af?

    Inddrag hele virksomheden i arbejdet med bæredygtig omstilling. Vi har for eksempel nedsat flere forskellige ’bæredygtighedsudvalg’, som hver især kommer med forslag til nye bæredygtige tiltag inden for forskellige temaer."

    "Vi har blandt andet et udvalg for bæredygtigt indkøb, et udvalg for affaldssortering og genbrug, 
    en motionsgruppe, en biodiversitetsgruppe og et udvalg, der kigger på, hvordan vi kan reducere CO2-udledningen fra vores bygning. På den måde er hele firmaet med til at drive processen, og man vil opdage, at der er mange, der kan bidrage. Det er faktisk superfascinerende," slutter Niels Nørgaard.