Investering via net- og mobilbank

6 hyppige investeringsfejl – og hvordan du undgår dem



Har negative afkast på dine investeringer fået dig til at bekymre dig om, hvorvidt du har den rigtige risikoprofil? Så er det tegn på, at du skal tage din investeringsstrategi op til revision, lyder rådet fra sparekassens investeringschef.

2022 har været et hårdt år for mange investorer.

Går du (også) og bider negle over negative afkast på dine investeringer for tiden, så gør du klogt i at slå koldt vand i blodet. 

Investeringer og følelser er nemlig ikke en god kombination. Tværtimod, lyder det fra sparekassens investeringschef Tage Thomsen.

”Selvom der er uro i markedet, er det ikke nødvendigvis en god idé at sælge ud af sin beholdning eller at skifte til en lavere risiko, for du risikerer bare at blive straffet dobbelt. Værdien af din investering er jo i forvejen faldet, men ved at ændre strategi går du samtidig glip af opsvinget, når markedet vender igen på et tidspunkt,” siger Tage Thomsen.

Investeringschefen anbefaler derfor, at du følger den strategi, du har fået lagt med udgangspunkt i din økonomi og din tidshorisont.

”Det er et spørgsmål om ikke at lade sig styre af sine følelser,” forklarer Tage Thomsen.

Men hvad skal man ellers undgå? Bliv klogere her, hvor investeringschefen har oplistet seks hyppige investeringsfejl – og hvordan du undgår dem.


1. Du har ingen strategi

Handler du i øst og i vest, afhængigt af hvordan markederne udvikler sig? Så er der risiko for, at du kommer til at træffe dårlige beslutninger, og dårlige beslutninger kan være dyre, når det kommer til investering.

Løsning: Få en langsigtet investeringsplan, der passer til dig og din økonomi – og følg den. Det kan din rådgiver i sparekassen hjælpe dig med.


2. Du tager for let på risikoen

Når markederne går op, kan man nemt komme til at lukke øjnene for den risiko, der alt andet lige forbundet med at investere.

Løsning: Spred din risiko i flere selskaber og brancher. Husk også at gøre dig tanker om, hvor mange penge du kan tåle at tabe, og hvor længe du kan undvære pengene – og lad disse overvejelser afspejle sig i din investering.


3. Du lader dig rive med

Når nyhedsmedierne beretter om pæne stigninger på aktiemarkedet, er det nemt at komme til at lade sig rive med af udsigten til høje afkast, men husk, at nyhedsmedierne ofte blot viderebringer et øjebliksbillede.

Løsning: Forhold dig kritisk til de ”gode investeringshistorier” og sæt dig grundigt ind i fakta og regnskaber fra de selskaber, som du overvejer at investere i. Husk også at følge med i selskabets udvikling, når investeringen er foretaget.


Tage ThomsenPak følelserne væk, når du investerer, råder sparekassens investeringschef Tage Thomsen, der anbefaler, at du i samarbejde med din rådgiver i sparekassen får lagt en langsigtet strategi, der passer til dig og din økonomi - og følger den.


4. Du tror, du kan forudsige markedet

Hvis du tror, at du kan forudsige markedets op- og nedture, så kan du godt tro om igen. Det er der nemlig ingen, der kan. Hvornår du investerer, kan derfor i princippet være lige meget. Det vigtigste er, at du har overvejet, hvor risikovillig du er set i lyset af eksempelvis din job- og boligsituation.

Løsning: Invester med en langsigtet strategi og invester kun for penge, som du har råd til at undvære i en periode.


5. Du køber dyrt og sælger billigt

Der er som sådan ikke noget galt med at købe ”på toppen”. Det er bare vigtigt, at du ikke sælger igen, bare fordi kursen falder. Husk, at en bølgedal – også gennem længere tid – ikke behøver gå udover afkastet på lang sigt.

Løsning: Undlad at bekymre dig om, hvordan markedet udvikler sig fra dag til dag. I hvert fald ikke hvis du – som de fleste andre – regner med at investere pengene gennem en længere periode. Tænk i stedet på, at din investering skal have tid til at arbejde for at kunne genere et positivt afkast over tid. 


6. Du ændrer konstant taktik

Hvis du ændrer taktik igen og igen, bliver det hurtigt en dyr affære, da der både er omkostninger forbundet med at købe og sælge. Ergo risikerer du bare, at et eventuelt afkast bliver ædt op af handelsomkostninger.

Løsning: Bevar tålmodigheden, når investeringen er foretaget – og hold kursen.