Julian Jakobsen

Aalborg Pirates’ kaptajn om karriere-kombi: ”Det giver fleksibilitet i hverdagen”

Professionel ishockeyspiller, pirat, kaptajn, ægtemand, far, søn, bror og onkel. 36-årige Julian Jakobsen har mange titler. Til dagligt er han også kundemedarbejder i Sparekassen Danmark.

At være bankmand og professionel ishockeyspiller på samme tid kan måske lyde som en modsætningsfyldt kombination. Men ikke, hvis du spørger Julian Jakobsen.

For Aalborg Pirates’ kaptajn er der nemlig mange ligheder mellem de to erhverv.

"Et af mine største formål i isarenaen er at sprede glæde. Det synes jeg i høj grad også kendetegner mit arbejde i sparekassen. I ishockey er der godt nok ikke ting, du skal honorere til en kunde, men det kræver, at du er disciplineret og passer din træning, for at du kan levere. På samme måde, som jeg også skal gøre mig umage for at yde en god service til sparekassens kunder," siger han.

Her har vi mødt Julian Jakobsen til en snak om, hvordan han forener sin professionelle ishockey-karriere med sit job i sparekassen.


Julian JakobsenI april blev Aalborg Pirates danske mestre for andet år i træk. Her ses Julian Jakobsen med beviset.


Lad os starte ved begyndelsen. Hvordan kom du i gang med sporten i sin tid?


"Det er lidt et kedeligt svar, for mine forældre ved det ikke. Jeg var fire år, da jeg startede. Men jeg ville gerne prøve, og det syntes mine forældre, jeg skulle have lov til. Det må jo have fanget mig. For nu sidder vi så her i dag. 32 år senere. Det er jo lidt sjovt at tænke på, når der ikke har været noget tilhørsforhold overhovedet."

Hvornår gik det op for dig, at du ville være professionel ishockeyspiller?


"Da jeg var en 16-17 år, kunne jeg godt se, at jeg kunne drive det til et eller andet. Jeg var ret dominerende på mit juniorhold. Jeg var med på juniorlandsholdet og spillede et U18-VM og senere to U20-VM. Samtidig blev jeg også mere og mere en del af eliten i Aalborg – dengang hed det AaB ishockey – så min udvikling gik ret hurtigt i de år der."

"Da jeg var 19-20 år, skrev jeg så kontrakt med Odense, og derfra gik det hurtigt. Der gik jeg fra at sidde på bænken meget af tiden til at være en profil i ligaen og komme på landsholdet også. I sæsonen 08/09 blev jeg også udtaget til mit første VM i Schweiz. Og så er man jo ligesom inde i varmen og kan begynde at mærke, at man kan leve af det."

Hvornår kom sparekassen så ind i billedet?


"Det var først langt senere. I 2012-13 skiftede jeg til Hamburg Freezers og var der i fire år. Og det var jeg virkelig glad for. Det var nogle sindssygt fede år. Desværre lukkede klubben i 2016. Så der stod jeg i maj måned og skulle lige pludselig til at finde en ny klub. Det var hårdt. Jeg var 29 år gammel og i min bedste alder. Hvad gør man lige?"

"Heldigvis kom der ret hurtigt et tilbud fra Aalborg Pirates, som kunne tilbyde ishockey på højeste professionelle niveau kombineret med en finanselev-uddannelse i sparekassen, der dengang var – og stadig er – hovedsponsor for Aalborg Pirates.”

Hvad betød det for dig?


"Jamen, jeg synes faktisk, vi fandt en ret god løsning. Jeg fik også selv lov til at komme med en masse forslag til, hvad der var opnåeligt for mig, så jeg både kunne præstere på isen og være en god kollega og medarbejder i sparekassen."


Julian Jakobsens blå bog


Hvad gør du for at balancere karriere og familieliv?


"Det er også en udfordring nogle gange. Specielt når jeg har været afsted til slutrunder, hvor jeg er meget væk hjemmefra. I de perioder er jeg til gengæld ikke på arbejde i sparekassen. Det giver lidt mere ro på hjemmefronten, fordi jeg har den fleksibilitet. Men jeg tror da ikke, at det er min kones yndlingsmåneder."

Hvad betyder det for dig, at sparekassen bakker op om din sport?


"Der har altid været en kæmpe forståelse for ’ishockeyspilleren Julian’. De ved jo godt, at det er ishockeyen, jeg brænder for. Den forståelse har de altid haft, og det er jeg dem dybt taknemlig for."

Hvad tager du med dig fra ishockeyens verden ind i sparekassen og omvendt?


”Det må være professionalisme. Den bliver jo ikke ligefrem mindre med alderen. Jeg træner ikke nødvendigvis mere, end da jeg var yngre. Men jeg træner mere målrettet. Det kræver det, hvis man gerne vil kunne løfte pokalen og få en guldhjelm hver sæson. Og det går jo begge veje. For professionalisme er i den grad også påkrævet i mit job i sparekassen.”

I videoen herunder kan du høre Julian Jakobsen fortælle, hvordan han forener sine to karrierer:

Hvordan ser fremtiden ud for dig?


”Det er svært at sige, synes jeg. For hvem ved, hvad der kommer til at ske om 2-3 år, når min nuværende kontrakt udløber? Men jeg er da ikke afvisende for en fremtid i sparekassen. For jeg synes, det er en rigtig fed arbejdsplads. Om det så skal være som rådgiver, eller hvad det skal være, det ved jeg ikke.”

Hvad er dit bedste råd til unge mennesker, der drømmer om en karriere inden for sportens verden?


”Mærk efter, hvad du brænder for, og gå med det. Uddannelse er selvfølgelig også vigtigt, men man skal bare huske, at det er svært at fokusere på to ting på én gang. Så husk dig selv på, at du ikke kan få topkarakterer i det hele, for du skal også ud at vinde guldmedaljer.”

”Det er også vigtigt at stole på sine egne beslutninger. Du behøver heller ikke vælge det, alle andre gør. Og du behøver heller ikke have for travlt med at vælge. Det vigtigste er bare, at du går med det, du brænder for. Det gjorde jeg, og det har jeg ikke fortrudt den dag i dag,” slutter Julian Jakobsen.