Klargør sommerhuset til vinteren
Når sommerhuset står tomt i vinterhalvåret, stiger risikoen for frostskader og indbrud.
Forsikringsoplysningen, der er en informationstjeneste drevet af brancheorganisationen Forsikring og Pension, har en række gode råd til, hvordan du sikrer dit fritidshus i de kolde måneder. Bliv klogere på de gode råd herunder.
Beskyt dit fritidshus mod frostskader
Om vinteren vælger mange nok at spare på varmeregningen i sommerhuset ved at skrue ned eller helt lukke for varmen.
Hvis vinteren byder på hårde frostgrader, er der stor risiko for, at vandrørene i sommerhuset sprænger, og vandet fosser ud. Det plejer de fleste at forebygge ved at have tilstrækkelig varme på (10-12 grader). Hvis du vælger at skrue meget ned eller helt lukke for varmen, så bør alle vandrør tømmes for vand.
Forsikringsoplysningen anbefaler, at du:
- lukker for vandet ved hovedhanen og åbner alle husets vandhaner og ventiler, så vandet løber ud
- afmonterer termostatstyrede blandingsbatterier og tømmer dem for vand
- tømmer vaske- og opvaskemaskiner samt vandvarmer for vand
- tømmer eller sørger for at frostsikre toilettet, fx med frostvæske.
Får du ikke tømt vandinstallationerne, skal du holde sommerhuset helt frostfrit – også for at forsikringen dækker eventuelle skader. Din fritidshusforsikring dækker nemlig ikke vandskader efter frostsprængte rør, hvis det sker i rum, der ikke er tilstrækkeligt opvarmede.
Hvis du har planer om at lukke for varmen i dit fritidshus vinteren over, anbefaler Forsikringsoplysningen, at du tømmer alle vandrør for vand for at undgå frostskader.
Gør livet surt for indbrudstyven
Sommerhusområder er særligt udsatte for indbrudstyve i vinterhalvåret, da sommerhusområder typisk er mere øde om vinteren.
Forsikringsoplysningen anbefaler derfor, at du gør det besværligt for tyven at komme ind, og at der er så få værdier som muligt i dit sommerhus.
Se med tyvens øjne
Giv dig tid til at gå dit sommerhus efter ”med tyvens øjne”, inden du lukker og slukker for denne sæson. Sørg især for at få taget de ting med, der kan friste tyvene, fx elektronik.
Mange sommerhuse er imidlertid udstyret som helårshuse i dag. Derfor bør man sikre huset grundigt med solide hasper, få monteret dobbeltlås på dørene og evt. tilmelde sig nabohjælp, hvis det er muligt.
5 gode råd til at beskytte dit fritidshus mod indbrud
Du kan gøre livet surt for indbrudstyven ved at:
- sikre døre og vinduer
- etablere nabohjælp
- trække gardinerne fra og lade skabene stå åbne, så det er tydeligt, at der ikke er noget at komme efter
- fjerne alle ekstra nøgler, som kan være gemt ved sommerhuset – også for at forsikringen dækker
- tage ting, der kan friste tyvene, med hjem – fx elektronik og kunst
Det er også en god idé at få renset tagrenderne for nedfaldsblade og tjekket, at alle afløb fungerer. Det er også en god ide at kigge træer igennem for store rådne grene, der kan falde ned i en storm.
Gem havemøblerne væk
Når du lukker sommerhuset ned for vinteren, er det også vigtigt at være opmærksom på, at de fleste fritidshusforsikringer ikke dækker ved simpelt tyveri, som omfatter tyveri udendørs og fra ulåste bygninger, når huset står ubeboet.
Forsikringsoplysningen råder derfor til, at du får gemt udendørsting, såsom havemøbler, grill, parasol og haveredskaber, af vejen fra sommerhuset i vinterhalvåret. Du kan for eksempel låse dem inde i sommerhuset eller i et skur, så tingene bliver sværere for tyvene at stjæle.
Denne artikel er en redigeret udgave af en artikel, forfattet af brancheorganisationen Forsikring & Pension, og delt med deres tilladelse.
Læs mere på Forsikringsguiden.dk
I tvivl om, hvordan du er dækket?
Uanset om du allerede er kunde eller overvejer et bankskifte til os, tilbyder vi en gratis gennemgang af dine forsikringer gennem vores samarbejdspartner Privatsikring. Kontakt din rådgiver eller bestil en opringning, hvis du er interesseret i en uforpligtende snak om dine muligheder.