Genkend forsøg på svindel:

Kærlighedssvindel

Kærlighedssvindel, også kendt som "romance scams", er, når svindlere opretter falske profiler på datingsider eller sociale medier for at få dig til at overføre penge eller sende oplysninger.


Sådan foregår det typisk


Med løfter om kærlighed og en fælles fremtid forsøger svindlerne at vinde din tillid over tid. Når tilliden er etableret, starter de med at bede om penge, ofte med en overbevisende begrundelse. Det kan fx være en pludseligt opstået nødsituation, behov for startkapital til en forretning eller et ønske om at besøge dig.

Du kan både blive udsat for kærlighedssvindel via uopfordrede e-mails og sociale medier.


Risikoen


Kærlighedssvindel kan være forbundet med store økonomiske tab. Hvis svindlerne får fingrene i dine personlige oplysninger, kan du desuden risikere, at de udnytter dine oplysninger til yderligere svindel, fx identitetstyveri.


Forebyggelse


Undgå at blive udsat for kærlighedssvindel ved at følge disse forholdsregler:

  1. Brug din sunde fornuft: Vær skeptisk over for nye online bekendtskaber, der hurtigt bliver meget personlige eller udtrykker stærke følelser for dig på meget kort tid.

  2. Pas på dine oplysninger: Undgå at dele personlige eller økonomiske oplysninger med personer, du kun har mødt online.

  3. Vær skeptisk, hvis personen beder om penge: Hvis et online bekendtskab beder dig om at overføre penge, er det vigtigt at være på vagt – uanset årsagen bag. Mennesker med ærlige intentioner beder sjældent om penge fra nogen, de kun har mødt online.

  4. Forsøg at verificere personens identitet: Bed om et videoopkald eller tjek personens billeder med omvendt billedsøgning, fx i Google. På den måde kan du tjekke, om personens billeder er blevet brugt andre steder på internettet.

  5. Lyt til din intuition: Hvis noget føles forkert, skal du stole på din mavefornemmelse.