Genkend forsøg på svindel:

Falske programmer og apps

Vær opmærksom, hvis du bliver kontaktet af hjælpsomme IT-folk, der beder dig om at opdatere din computer eller telefon med tilsyneladende nyttige programmer og apps. Der kan nemlig ligge skadelige hensigter bag.Sådan foregår det typisk


Spyware og malware er andre ord for falske programmer og apps, som udgør en skjult trussel i den digitale verden. Svindlen kan blandt andet foregå ved, at en svindler kontakter dig på vegne af et troværdigt firma for at få dig til at downloade et program, men det kan også være apps eller programmer, som er tilgængelige på nettet eller der, hvor du henter apps.

Ved første øjekast virker programmerne og applikationerne nyttige og harmløse. Det kan fx være spil, værktøjer eller tjenester. Men når du installerer disse programmer og apps, er der risiko for, at de stjæler dine personlige oplysninger, inficerer din enhed med virus eller endda fører til økonomiske tab.


Risikoen


At downloade falske programmer og apps kan have alvorlige konsekvenser. I nogle tilfælde kan programmerne stjæle dine personlige oplysninger inklusive adgangskoder, ligesom dine kreditkortoplysninger kan ende i de forkerte hænder og medføre store økonomiske tab. Andre falske programmer og apps forsøger at narre dig til at foretage køb eller tilmelde dig abonnementer, der kan koste dig dyrt. Falske programmer og apps kan desuden gøre skade på din enhed eller føre til tab af data.


Forebyggelse


For at beskytte dig mod falske programmer og apps er det vigtigt, at du følger din sunde fornuft og følger nogle grundlæggende retningslinjer, som vi har samlet herunder:

  • Undersøg, før du installerer: Læs anmeldelser, tjek app-udviklerens omdømme og søg efter den officielle version af app'en der, hvor du plejer at hente apps.

  • Opdater regelmæssigt: Hold din enhed og apps opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer for at mindske risikoen for sikkerhedsbrist.

  • Beskyt dine oplysninger: Brug stærke adgangskoder og overvej totrinsbekræftelse, når det er muligt. Del aldrig personlige oplysninger gennem ukendte apps.

  • Overvåg dit forbrug: Hold løbende øje med, hvad der bliver trukket fra din konto, og reager straks, hvis du bemærker noget mistænkeligt.